Млади могу да добију по 1,2 милиона динара за куповину куће у општини Бачка Паланка

Саопштење Општине Бачка Паланка

2400

БАЧКА ПАЛАНКА – Општина Бачка Паланка упутила је саопштење о конкурсу Министарства за бригу о селу, које преносимо у целости. 


Млади брачни и ванбрачни парови, самохрани родитељи и поједници млађи од 45 година, који желе да живе на селу, могу да конкуришу за 1,2 милиона динара из буџета, за куповину куће са окућницом на територији општине Бачка Паланка. Новац за куповину куће обезбеђује Министартво за бригу о селу. Да би учествовали на конкурсу заинтересовани треба да пронађу сеоску кућу са окућницом која одговара условима конкурса. Укупна вредност сеоске куће са окућницом не може бити већа од 1,2 милиона динара, колико износи и максимални износ бесповратних средстава које додељује Министарство, а тржишну вредност куће и окућнице утврђује општина.

Председник општине Бранислав Шушница истиче да је за долазак у Бачку Паланку заинтерсован велики број младих, и да је током претходне две године купљено 69 кућа у вредности 72,7 милиона динара.

– То значи да је 69 породица започело нов живот на територије општине Бачка Паланка. То је 69 породица које су уз помоћ општине и министарства купиле кућу са окућницом и решиле своје стамбено питање и егзистенцију. Током 2021. обезбеђено је 53 милиона динара, чиме је обезбеђена куповина 48 кућа, а 2022. обезбеђено је 19,7 милиона динара, чије је обезбеђена куповина 21 куће. Велики број породица је већ завршио радове на реконструцији и санацији – каже Бранислав Шушница, председник општине.

Он истиче да је разумљиво интересовање младих за куповину куће на територији општине Бачка Паланка.

– Земљиште у нашој општини је једно од најплоднијих у Војводини. На нашој територији се налази чувена Војна установа“Карађорђево“, седиште компаније „Нектар“ која је регионални лидер у области производње природних сокова, као и дистрибутивни центри, воћњаци, виногради и усеви неколико највећих реогионалних компанија за производњу хране. Свако ко одабере да живи у неком од наших села, моћи ће да на својој окућници узгаја поврће за потребе своје породице – каже Шушница, и истиче да и ове године очекује велики број пријава.

– Ми смо општина која се развија и која жели да има што више становника. Да имамо што више деце, и зато инвестирамо у све делове наше општине. Поправљамо улице, реконструишемо и градимо школе и вртиће. Реконструишемо спортске објекте и домове културе, уређујемо атарске путеве. Радимо на плановима за изградњу новог моста и настојимо да унапредимо привредни амбијент како бисмо привукли нове инвеститоре – каже Шушница.

Заинтересовани за куповину куће конкуришу заједно са општином, која потврђује тачност података и испуњеност услова. Новац из државног буџета не добијају купци кућа већ се уплаћује општини, која га на наменски рачун прослеђује продавцу непокретности након закључења уговора о додели бесповратних средстава.
Право учешћа на конкурсу имају сви држављани Србије млађи од 45 година, који нису осуђивани и против којих се не води кривични поступак и који нису купили некретнину пет година пре пријаве на конкурс. Конкурс је отворен до краја године, а детаљи се могу наћи на сајту Министарства за бригу о селу и општине Бачка Паланка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here