У Обровцу одржан скуп Удружења савеза потомака ратника Србије

Овом скупу су присуствовали и потомци солунских ратника. Треба истаћи да у Обровцу постоји спомен плоча на Здравственој станици Обровац погинулим Солунским добровољцима, њих 46.

Foto: Aleksandar Milutinović/flickr.com

ОБРОВАЦ – Дана 5. јуна у просторијама Српске православне цркве, одржан је 15-ти по реду скуп и прослава Удружења савеза потомака ратника Србије и парастос борцима ратова 1912-1920 за месну заједницу Обровац.


Овом скупу су присуствовали и потомци солунских ратника. Треба истаћи да у Обровцу постоји спомен плоча на Здравственој станици Обровац погинулим Солунским добровољцима, њих 46 чији су потомци и данас били присутни.

После одржане службе-парастоса од стране обровачког свештеника Мирослава Тронколовића, све присутне је поздравио председник овог удружења некадашњи директор ОШ „Жарко Зрењанин“ у Обровцу Стојан Темеринац.

Спомен плоча са учесницима солунских добровољаца, откривена је 2001. године уз присуство великог броја припадника, као и војскеСрбије као и аутора овог текста који је поделио захвалнице присутним потомцима солунских добровољаца. Уз пригодан говор истакао је Стојан Темеринац да су за подизање спомен плоче највише се ангажовали Димитрије – Мита Вукојев и Михајло – Котас Козомора. На овом скупу мора се и истаћи да је био присутан и најстарији члан ове организације Ђока Тошков – Кента, чији и син и унук обавезно присуствују овом догађају.

Ову активност организовали су и припремили пре свих Озрен Темеринац – Шија и црквени одбор. Свесрдну помоћ на организацији овог скупа пружили су му Јовин Лазар и његова супруга Јовин Милица. Да све буде како треба организацију дружења уз ловачке специјалитете (котлић), припремио и организовао је председник Ловачког удружења Бране Миловац.

Овом скупу присуствовали су и гости из Бачке Паланке и Сота. За наредно дружење домаћин ће бити Бошњак Милош садашњи црквени кум, који је изразио жељу да он догодине организује и дочека госте за овај дан.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here