Uskoro stroga pravila za vožnju električnog trotineta

677
Foto: Pixabay

BAČKA PALANKA: Na ulicama Bačke Palanke, kao i većine mesta, sve češće se mogu videti električni trotineti čije korišćenje u saobraćaju u Srbiji još uvek nije regulisano zakonom.


Više o tom novom načinu vožnje rekao je Milorad Paripović predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja i član opštinskog veća opštine Bačka Palanka zadužen za saobraćaj.

– Dok ne bude bio donet novi zakon, iz Agencije za bezbednost saobraćaja apeluju na sve građane da trotinet ne voze po kolovozu, već da koriste biciklističku stazu ili trotoar i da vode računa o učesnicima s kojima dele taj prostor.

– Ukoliko su na trotoaru, da se ne kreću brzinom koja je veća od brzine hoda, a to je oko šest kilometara na čas, jer pešaci ne očekuju da se pojavi neko ko se brže kreće od njih. Treba da vode računa i o deci, da se ne zaleću da ih ne bi povredili, jer roditelji slobodnije puste decu da se kreću na trotoaru.

– Roditelji da obrate pažnju da dete, pre nego što mu kupe trotinet, dobro upoznaju sa rizicima upravljanja trotinetom, pravilima ponašanja i o tome gde i kako treba upravljati tim vozilom, kao i da mu nabave svu zaštitnu opremu. U uslovima smanjene vidljivosti preporučujemo da imaju retroreflektujuće prsluke, prednje i zadnje svetlo kao i biciklisti – da urade sve što mogu kako bi i sebe i druge učesnike u saobraćaju učinili bezbednim.

– Gde god da vozite uvek bi trebalo da nosite kacigu. Izbor je veliki, a kacige nisu previše skupe. To su kacige predviđene za bicikle, a važno je da one imaju sve neophodne sertifikate bezbednosti.

– Čim kupite ili iznajmite električni trotinet, morate da odlučite gde ćete ga voziti. Opcije su trotoar, kolovoz i staze za bicikle. Ipak, gde god da vozite eletrični trotinet, bilo da vozite po trotoaru ili po kolovozu dužni ste da vodite računa o drugim učesnicima u saobraćaju i saobraćajnim propisima. Obavezno nosite kacigu, kao i odeću upadljivih boja, ili recimo fluo prsluk kako bi vas lakše i brže uočili drugi vozači i pešaci.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

– Posebnu pažnju obratite na decu koja su nepredvidiva u ponašanju. Moja preporuka, na osnovu razgovora sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, jeste da se, dok se zakonski ne regulišu električni trotineti, oni kreću trotoarom, ali ne brzinom većom od brzine hoda, a to je otprilike šest kilometara na sat. To je jedini način da ne ugroze pešake.

– Dakle, verovatno najbolje rešenje u ovom trenutku jeste da električne trotinete vozite oprezno i uključite zdrav razum uz punu pažnju o pešacima i poštovanje saobraćajnih propisa.

– Nedavno su u Agenciji za bezbednost saobraćaja potvrdili da je počela izrada novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji će regulisati i vožnju električnih trotineta.

Kako se vozi električni trotinet

Stanite jednom nogom na gazište trotineta i polako se odgurnite drugom da biste krenuli. Kada trotinet počne da se kreće stanite sa obe noge na njega. Polako pritisnite taster za gas. Kada ga pustite, na većini električnih trotineta će se aktivirati KERS (sistem za obnavljanje energije) i polako ćete usporavati.

Ukoliko želite da brže ukočite pritisnite ručicu za disk (doboš) kočnicu i kada dovoljno usporite spustite jednu nogu na asfalt. Da biste skrenuli polako se nagnite na tu stranu i izbegavajte skretanje oštrim okretanjem volana. Disk kočnice su veoma efikasne, pa vodite računa kod snažnog kočenja. Izbegavajte rupe i uzvišenja. Ne pritiskajte ručicu gasa dok gurate trotinet, a vi hodate pored njega.

Ne kačite stvari za volan trotineta, već sa dve ruke držite volan. Ne preporučuje se vožnja više od jedne osobe i pogotovo ne dece.


Pogledaj: Novi Zakon regulisaće trotinete – samo po trotoaru i 6 km/h

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here