Povećati obuhvat i naplativost poreza

Opština Bačka Palanka se pridružila Programu reforme poreza na imovinu.

1285

Prošlog utorka u Opštini Bačka Palanka održan je sastanak između predstavnika lokalne samouprave i predstavnika Programa reforme poreza na imovinu, Jelene Holcinger, višeg programskog menadžera zaduženog za lokalne poreze na imovinu, Branislava Milića, savetnika za dobru upravu i Aleksandre Anđelović koja je zadužena za odnose sa javnošću. Cilj sastanka je bila da se lokalna samouprava upozna sa budućim radom i realizacijom Programa reforme poreza na imovinu u Bačkoj Palanci.


– Početkom aprila ove godine bi u Bačkoj Palanci i okolnim opštinama, Baču, Beočinu i Odžacima, trebalo da krene popis privatne imovine sa popisivačima koji bi išli od kuće do kuće. To se radi kroz projekat švajcarske Vlade „Reforma poreza na imovinu“. U slučaju Bačke Palanke, to bi značilo da će biti jedanaest popisivača, jer na svakih 5.000 stanovnika ide po jedan popisivač. Oni će, dakle, ići po domaćinstvima i gledati da li se realno stanje na terenu slaže sa onim po kojem građani plaćaju porez na imovinu.

Da uprostimo, ako neko ima kuću od 200 kvadratnih metara da li plaća porez na tih 200 kvadrata ili na manju površinu. Dešavalo se da su građani pre više godina prijavljivali manju površinu, pa posle to nadograđivali ili je neprijavljena pa nije ušla u poresku evidenciju i sada to mora da se ispravi, navodi Jelena Holcinger, viši programski menadžer zadužen za lokalne poreze na imovinu.

Prema sprovedenom istraživanju u Srbiji je svaka peta nekretnina van poreske evidencije, što znatno prevazilazi evropski prosek.

– To nije najsjajniji podatak, jer ako vi plaćate porez na imovinu, nepošteno je da ga neko drugi ne plaća. Ovaj projekat će trajati celu 2018. godinu, a popisivači će na terenu raditi šest meseci. Lokalnoj samoupravi je ostavljeno da se odluči da li će raditi dva puta po tri meseca ili tri puta po dva meseca. Mi smo već ovakav projekat radili u devet opština u Istočnoj Srbiji. Ono što je veoma važno pomenuti, to je da će popisivači biti isključivo birani sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje sa teritorije vaše opštine, naravno sa adekvatnom stručnom spremom, a Vlada Švajcarske će popisivačima plaćati zaradu. Popisivači će prolaziti obaveznu obuku, zahtevaće se ljubaznost jer će oni biti u kontaktu sa strankama na terenu. Opština Bačka Palanka ima potpunu slobodu da izabere koga hoće za popisivače, nastavlja Jelena Holcinger.

Realizacija projekta „Program reforme poreza na imovinu“ će istovremeno sa Bačkom Palankom početi da se primenjuje u 45 opština u Srbiji, a nakon odrađenog posla popisivača početkom naredne godine se podvlači crta šta je urađeno, a šta nije.

– Prvih pet koji uspeju da prošire obuhvat poreza na imovinu, ne cenu, odnosno one sredine koje uspeju da naplate poreza na imovinu više nego do sada bez dizanja cena, podeliće nagradni fond od milion švajcarskih franaka. Prva nagrada je 333 hiljade franaka, druga 250 hiljada i tako dalje. To su bespovratna sredstva, ali koja se moraju utrošiti namenski u infrastrukuru. Tom prilikom će se meriti komponenta dobro upravljanje, odnosno opština će se podsticati da uključi što više građana u proces odlučivanja u šta da se novac uloži, po ugledu na Švajcarsku koja to provodi već više od tri decenije, navode iz „Programa reforme poreza na imovinu“.

Ovaj projekat se realizuje zajedno sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Cilj resornog Ministarstva je da Opštine moraju da naplate sve svoje prihode pa da tek onda imaju osnova da traže sredstva iz državnog budžeta, jer je porez na imovinu izvorni prihod opštinskog budžeta. Sve što se naplati od poreza ostaje u Bačkoj Palanci. One opštine koje budu naplatile sve svoje prihode, biće dodatno stimulisane sredstvima iz državne kase.

Ovaj posao je zaista velik, obiman i složen, tako da je pred Opštinom Bačka Palanka veliki izazov.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here