Грађани Хрватске најчешће прелазе српску границу ради куповине

За грађане Хрватске, Шенген значи само поскупљења

659
Фото: vesti.rs

Са уласком Хрватске у Шенген зону и преласком на евро, царински надзор спроводиће се, како наводе, у складу са царинским прописима ЕУ. Нема промена за транспорт робе из Србије, али ни за подугачак списак ствари које можете пренети у ЕУ, у личном пртљагу. У Западнобачки округ грађани из Хрватске долазе и границе најчешће прелазе ради обављања куповине, како кажу, због експлозије поскупљења код њих, за која сматрају да су дошла са преласком на евро и очигледним одласком куне у историју.


На граничном прелазу Србије и Хрватске, Богојево – Ердут, осим транзитних путника, најчешће нам долазе држављани Хрватске ради куповине кућне хемије и апарата, безалкохолних пића, пива и друге робе широке потрошње, због јефтинијих цена и поврата ПДВ-а, што се може видети и по паркираним аутомобила хрватских ознака испред мега маркета у Богојеву. За грађане Хрватске, Шенген значи само поскупљења.

Анкетирани грађани Хрватске за РТВ наводе: „Долазим из Загреба, овде купујем цугу, сокове, јефтиније је до 30 одсто него код нас“.

„Купујем разне сокове, грицкалице, цигарете, јефтиније је него код нас до 30 одсто. Купујем и белу технику, користим поврат ПДВ-а“.

У прошлој години, на овом Граничном прелазу је у нашу земљу месечно улазило око 25.000 страних путника, од којих су већина држављани Хрватске, који најчешће прелазе због куповине српских производа.

Како наводе у Управи царина за РТВ, због различитих ограничења како код нас, тако и у суседној Хрватској, путници са собом не носе храну и намирнице животињског порекла. За некомерцијалну робу вредности преко 6.000 динара коју страни путници износе имају право на поврат ПДВ-а, у року од три месеца од дана куповине. Током прошле године поднето је 1.300 таквих захтева (углавном је реч о роби као што су клима уређаји, опрема за грејање, разне пећи, материјали за изолацију стамбених објеката, разне боје и лакови, намештај, опрема за водовод и канализацију, гардероба, разни алати, моторне тестере и сл).

Према евиденцији Управе граничне полиције, преко граничног прелаза Богојево је током 2022. године прешло укупно 110.000 теретних возила – 56.000 на улазу и око 54.000 на излазу из Републике Србије, просечно око 300 камиона дневно, што је за око 5 одсто више у односу на претходну годину.

Истовремено, од почетка пандемије број путничких возила и путника се значајно смањио, те је у 2022. години на улазу и излазу из Републике Србије регистровано око 230.000 путничких возила и око 830.000 путника, што је значајно мање у поређењу са 2019. када је преко овог граничног прелаза прешло око 1.300.000 путника.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here