Данас је Mеђународни дан матерњег језика

Kампањa под називом „Моја коза / кожа” промовише исправно писање и поштовање правописних норми српског језика

264

Међународни дан матерњег језика се обележава сваке године 21. фебруара широм света. Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и мултилингвизма. Овај дан је успостављен 1999. године од стране УНЕСКО-а а на предлог Бангладеша и обележава се редовно од 2000. године.


Поводом Међународног дана матерњег језика, фармацеутска компанија Галеника, у партнерству са Филолошким факултетом Универзитета у Београду, организовала је друштвено одговорну кампању под називом „Моја коза / кожа”, којом се промовише исправно писање и поштовање правописних норми српског језика.

Сведоци смо тога како нове технологије утичу на употребу језика. Језик као основна цивилизацијска тековина трпи бројне промене, што је посебно видљиво међу млађим генерацијама. Услед употребе мобилних телефона и дигиталних апликација за размену порука корисници се, уместо језиком, често служе емотиконима, док двоазбучност углавном сасвим занемарују. Иде се и корак даље, па се често изостављају интерпункцијски знакови, као и дијакритички знакови изнад слова Ч, Ћ, Ж, Ш (тзв. „квачице и кукице“).

Кроз пројекат „Моја коза / кожа“ компанија Галеника, уз подршку Филолошког факултета Универзитета у Београду, обраћа се младима како би им скренула пажњу на значај језика и његову исправну употребу.

– Низом визуалних илустрација кроз приказ козе, које смо објавили путем билборда и друштвених мрежа, уз шаљив и модеран наратив који је близак млађој публици, променили смо смисао реченица изостављањем квачица изнад словних карактера. Сугестивне илустрације помажу да се смисао реченица теже разуме. Циљ нам је био да се млади заинтересују и запитају – зашто коза? Одговор у виду правописне корекције уследио је кроз други талас илустрација и текста са исправним правописом – изјавила је Јелена Стојановски, менаџер маркетинга у Галеници.

– Модерне технологије доносе изазове српском језику и правопису, а један од њих тиче се употребе дијакритичких знакова. Дијакритички знакови, као обележја од којих зависи изговор неког гласа и који уносе разлику између појединих латиничних слова и речи, важан су део правописа и српског језика. Они омогућавају да откуцане поруке обезбеде тачност и недвосмисленост, а њихово некоришћење може у потпуности да промени смисао неке речи и изазове забуну. На ову тему је у приручнику Занимљива граматика истакнути лингвиста и професор Милан Шипка препричао анегдоту о ‘Креми за нежне козе’. Верујемо да ће акција Моја коза / кожа освестити младе да обрате већу пажњу на правопис’ – закључила је проф. др Ива Драшкић Вићановић, декан Филолошког факултета.

Гујон позвао Србе у дијаспори да негују матерњи језик

Поводом Међународног дана матерњег језика који се обележава 21. фебруара, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон позвао је Србе расејане широм света да чувају свој идентитет тако што ће са својом децом говорити српски и уписати их у допунске школе српског језика.

Гујон је истакао да се око отварања и рада тих допунских школа Управа у претходних годину дана посебно ангажовала.

– Снимио сам видео у коме сам описао фазе кроз које сам прошао када сам као Француз кренуо да учим српски, пре 15 година. Данас могу да кажем да је и српски мој матерњи језик иако ми није био нимало лак на почетку – навео је Гујон, саопштила је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Стога је, нарочито другу и трећу генерацију Срба у дијаспори, позвао да уче и чувају матерњи језик и писмо.

– Ако сам га савладао ја, без српских предака, сигуран сам да можете и ви – поручио је Гујон.


Погледајте видео у којем се говори о значају српског језика:

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here