Deset godina od smrti Mome Kapora, kao da nikada nije otišao

471
Preuzeto sa: tanjug.rs

Navršava se deset godina od smrti Mome Kapora. U Svečanoj sali opštine Vračar u 19 sati, održaće se veče posvećeno Momi Kaporu, biće promovisana i knjiga „Najlepše priče Mome Kapora“ koju će pratiti izložba slika i crteža.


Knjigu je priredila supruga Mome Kapor, Ljiljana koja kaže da joj se čini da, iako je prošlo deset godina od smrti, Momo nikada nije otišao.

Gostovanje Ljiljane Kapor u Beogradskoj hronici 

 

„Obnavljaju se knjige, bile su izložbe, pet velikih izložbi, u Politici nedeljom izlazi kolumna a često čujem ‘šta bi Moma sada rekao’, često ga citiraju. Ima trg, ulicu i u ovoj eri brzog života, interneta, Moma se često pominje“, rekla je gostujuću u Beogradskoj hronici Ljiljana Kapor.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Kada je reč o izboru priča Ljiljana Kapor kaže da svako ima svoju najlepšu priču.

„Ljudi se lako poistovećuju, pronalaze u njegovim pričama. On se bavio sitncama, atmosferom i kroz njegove priče osetite i ukus i miris a to je najteže. Da od sitnica napravite knjige, priče, slike“, objašnjava Ljiljana Kapor

Priređujući knjigu „Najlepše priče Mome Kapora“ Ljiljana kaže da je pošla od izbora Milisava Savića i zbirki priča koje je birao sam Moma. Uzela sam i napravila neki moj izbor najlepših priča uz jednu prelepu Mominu sliku“, rekla je supruga Mome Kapora.

Nije lako živeti sa umetnikom ali je Moma bio jedinstven.

„Umetnici su zaista takvi i umeju da budu teški kada su u nekom svom stvaralačkom zanosu. Ali je Moma za sebe sam rekao da je najlakši za održavanje. Ja živim u prostoru gde smo zajedno živeli, čuvam zajedničku energiju“, rekla je Ljiljana Kapor.

Veče posvećeno Momi Kaporu i sećanju na njega kao pisca i slikara, održaće se u Svečanoj sali Opštine Vračar sa početkom u 19 časova, a promociju knjige „Najlepše priče Mome Kapora“ pratiće izložba slika i crteža, koja će biti postavljena do 24. marta u galeriji Opštine.

[wonderplugin_slider id=26]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here