Ђукић Дејановић: Оцена из владања треба да уђе у просек

Оцене из владања

Foto: EPA-EFE (Valdrin Xhemaj)

БЕОГРАД – Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да понашање деце од петог до осмог разреда треба да буде оцењивано нумеричком оценом која ће улазити у просек- пише РТВ.


„Васпитање, односно понашање, треба да буде оцењивано код деце од петог до осмог разреда нумеричком оценом која ће улазити у просек, јер су деца врло заинтересована да имају добар просек за упис у средње школе, тако да ће то бити једна мера коју предвиђају закони који ће бити на дневном реду у октобру“, рекла је Ђукић Дејановић.

Она је додала да је један од планова Министарства просвете промена силабуса, односно садржаја школских програма са циљем повећања обима знања у области менталног и репродуктивног здравља.

„Високо образовање мора имати такве садржаје који ће бити у складу са потребама тржишта рада и морају се врло брзо мењати што ће бити мој предлог да они који раде на сегменту високог образовања, у Министарству просвете ангажују стручњаке да тржиште рада диктира профиле које ћемо уз помоћ модерних технологија на модернији начин организовати“, рекла је Ђукић Дејановић.

Када је реч о основном образовању, она истиче да су изузетно значајне измене закона које су већ припремљене, а које се односе на то да ће образовање, односно васпитање бити значајнија компонента него до сада и додала да силабуси треба да се промене већим обимом знања из области менталног и репродуктивног здравља.

Говорећи о предшколском образовању, министарка је рекла да посебну пажњу треба посветити јасленом узрасту будући да родитељи рано почињу да раде и да је недовољан број деце укључен у предшколско образовање, узраста од три до пет година свако друго дете што је како истиче недовољно и додала да се мора радити на повећању капацитета.

„Од стручних тимова очекујем да највећи допринос дају бољој сарадњи родитеља и наставника“, истакла је Ђукић Дејановић и позвала све институције и појединце да помогну да образовање и васпитање буду у што квалитетнијим условима.

Истакла је да просветни радници морају имати веће плате и додала да су то неправде које су таложене годинама, а које треба исправити, док се с друге стране, према речима Ђукић Дејановић од наставника очекује да поред начина на који вербализује садржај који преносе деци, буде неко коме се деца диве.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here