Do sad dodeljena 651 kuća, najveće interesovanje u opštini Bačka Palanka

Konkurs je trajao do 1. novembra

1079
Фото: Canva

Projektom Ministarstva za brigu o selu, dodele novca mladima za kupovinu kuća sa okućnicom, vraćen je život u 651 seosku kuću širom Srbije.


Kako je prilikom jučerašnjeg potpisivanja ugovora sa dobitnicima bespovratnih sredstava za kupovinu domova na čitavoj teritoriji Srbije rekao ministar Milan Krkobabić, čak 132 porodice rešile su da se iz gradskih i prigradskih sredina vrate na selo, pišu Večernje novosti.

– Cilj nam je da u narednih pet godina po 6.000 porodica naselimo u sada prazne seoske kuće – rekao je ministar. – Za to su nam potrebna desetostruko veća sredstva u idućoj godini. Računamo na državu Srbiju, na Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i na uspešne domaće korporacije i imućne pojedince, kao i na dijasporu koja je najavila da će se ozbiljno uključiti.

Najveće interesovanje je u opštinama Bačka Palanka, Apatin, Kikinda, Kula, Sombor, a na jugu su to Pirot, Aleksinac, Dimitrovgrad, Svilajnac…

Konkurs je trajao do 1. novembra, stiglo je 945 prijava, a prema uslovima propisanim Uredbom Vlade RS, podnosioci prijave na konkurs bili su bračni i vanbračni parovi, mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice i samohrani roditelji, do 45 godina starosti, koji žele da započnu svoj život na selu tako što će se osamostaliti iz roditeljskih domova ili iz gradova preći da žive na selo. Vrednost seoske kuće sa okućnicom, koju su zainteresovani sami pronalazili, nije mogao biti iznad 1,2 miliona dinara – 10.000 evra, a ceo program se sprovodi u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava koje vrše procenu tržišne vrednosti i proveravaju da li su regulisani imovinsko-pravni odnosi te nepokretnosti.

Prvobitno je za ovaj Program opredeljeno 500 miliona dinara, ali je, zbog veoma velikog interesovanja, taj iznos uvećan, na predlog Ministarstva za brigu o selu uvojen od strane Vlade, na 686,5 miliona dinara. Novac se dodeljuje kako je propisano Uredbom, do utroška sredstava, po redosledu pristiglih prijava.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here