Двоје српских планинара погинуло у октобру

Упозорење Планинарског савеза: Морају да се поштују правила

211
Фото: Getty images

Двоје српских планинара погинуло је у октобру на фератама, а последњи случај догодио се у суботу када је код Петровца на Млави страдала Драгана Ристић Младеновић из Врања.


Она је погинула док је изводила планинарске активности на Виа ферати „Горњак“, наводи Планинарски савез Србије у саопштењу.

Савез истиче да су ти и слични трагични догађаји најокрутније опомене да је планинарство леп, али и опасан спорт уколико се не поштују правила и процедуре и истовремено апеловао на свест планинарских друштава и планинара о неопходности поштовања планинарских правилника, етичких кодекса и упутстава о коришћењу техничке опреме.

Истовремено, Савез је упозорио јавност да са променом годишњег доба долазе и знатно неповољнији временски услови који захтевају повећану концентрацију, добру физичку спрему, адекватну обученост и опремљеност као и да без свега наведеног боравак у планини представља озбиљну опасност.

„Такође желимо да укажемо почетницима, али и онима искуснијима, да се у планинарске активности не креће без основне планинарске обуке, одговарајуће специјалистичке обуке и без надзора спортских стручњака са одговарајућом дозволом за рад“, указује Савез.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here