„Хрватска војска чува Пећку патријаршију и Високе Дечане“

Председник Хрватске Зоран Милановић у посети хрватском контингенту у Кампу “Вилађо Италија” код Пећи

387
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Хрватски контингент у Кампу “Вилађо Италија” код Пећи угостио је председника Зорана Милановића који је с њима јео бакалар у војничкој мензи и разгледао простор у ком живе.


– Бакалар је специјално из Сплита долазио јер у Загребу није било довољно квалитетног. Извињавам се својим сународницима ако смо их оштетили, али био је сензација… А одговорна особа се презива Хорват, дакле није Далматинац – казао је Милановић новинарима на крају своје посете хрватским војницима.

У склопу мисије КФОР на Косову је тренутно 141 хрватских војника, што је најбројнија хрватска мисија након Авганистана.

Камп „Вилађо Италија“, с којег се пружа поглед на Проклетије и Пећ, задужен је за безбедност западног дела Косова. Под италијанским је командом, а поред војника из Италије и Хрватске, ту су и контигенти из Аустрије и Словеније.

Милановић се прво састао са командантом кампа пуковником Андреом Бертазом, након чега су му хрватски, италијански, словеначки, аустријски, македонски и молдавски војници, представили оружје и војну опрему коју користе.

– Можете ли проћи с тиме да не разрушите пола града? – добацио је Милановић хрватском војнику који му је показивао МРАП. За Мерцедесов џип који користи Хрватска војска, казао је да је „идеалан за лов“.

На крају посете је закључио да је ситуација у кампу „одлична“ и да је „ово добро видети да би се човек уверио да то све има смисла“.

Истакао је да стационирана хрватска војска „парадоксално“ чува Пећку патријаршију и манастир Високи Дечани „ремек-дела средњовековне српске сакралне архитектуре“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here