Kako se bira patrijarh Srpske pravoslavne crkve

204
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve biće izabran na Svetom Arhijerejskom Saboru, a prema ranije ustanovljenim pravilima, episkopi SPC će tajnim glasanjem birati između tri ponuđena kandidata koji prethodno dobiju podršku najvećeg broja episkopa.


Svaki vladika na papiru beleži svog kandidata za poglavara SPC, nakon čega se izdvajaju tri imena sa najviše dobijenih glasova članova Sabora. Kandidat za patrijarha može da bude isključivo eparhijski arhijerej, odnosno vladika koji upravlja određenom eparhijom.

Koverte sa imenima tri kandidata za patrijarha se stavljaju u Jevanđelje i služi se molitva sa prizivom Svetog Duha, nakon čega najstariji iguman u Srpskoj pravoslavnoj crkvi iz Jevanđelja izvlači kovertu sa imenom novog poglavara, koji dobija zvanje arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

 

Nakon glasanja, izbor novog patrijarha proslavlja se oglašavanjem crkvenih zvona, čime se vernici obaveštavaju da je izabran novi patrijarh.

Dok je Srbija bila monarhija, postojalo je pravilo da prvog čoveka SPC na balkon Patrijaršije izvede kralj, a tu tradiciju je obnovio upravo patrijarh Irinej.

Do izbora novog patrijarha, mestobjustitelj SPC (administrator, odnosno osoba koja vrši funkciju poglavara do izbora novog patrijarha) biće najstariji mitropolit iz Sinoda, što je u ovom slučaju Mitropolit dabrobosanski Hristom Jević.

Kao i kod svakog glasanja, tako i kod izbora patrijarha SPC postoje mogućnost da se episkopi međusobno dogovore kog će kandidata da podrže pre izbora.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, preminuo je danas od posledica koronavirusa. Ovu informaciju, najpre je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, da bi potom informaciju potvrdila i SPC na svom zvaničnom sajtu.

Patrijarh se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo: u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator.

U Beograd je već stigao mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević, vladika koji će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom, sve do izbora novog patrijarha.


Pogledaj: Preminuo patrijarh srpski Irinej

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here