Крећу пореске новине за све фриленсере

Од данас могу лакше да пријаве приходе

Foto: Pixabay

Фриленсери у Србији од 1. јула ће на новом порталу моћи да брзо и једноставно пријаве приходе и уз повољнији порески третман измире обавезе и остваре право на пензијско и здравствено осигурање.


На представљању портала речено је да током јула фриленсери треба да поднесу пореску пријаву за прва два квартала ове године.

Процене су да би портал који ће бити на адреси  frilenseri.purs.gov.rs, у почетку могло да користи и до 100.000 фриленсера који остварују приходе радећи за друга физичка лица у Србији или за физичка и правна лица у иностранству.
Нови модел самоопорезивања фриленсера је резултат једногодишњег рада и преговора министарства финансија, пореске управе, кабинета председнице владе Србије, као и представника удружења фриленсера, а израда портала подржана је кроз пројекат за промоцију иновација StarTech, компаније Филип Морис (Philip Morris) који спроводи Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД).

„Ово решење је прилагођено свима, било да повремено раде неке послове или им је то свакодневица. Бићемо ту и даље, ако је потребна нека додатна консултација и појашњење“, рекла је на представљању портала Фриленсери државна секретарка у министарству финансија Славица Савичић.

Фриленсери ће на новом порталу приликом подношења пореске пријаве уносити укупан износ прихода оствареног у кварталу, обележити да ли су здравствено осигурани по неком другом основу и на крају одабрати један од два модела самоопорезивања.

После подношења пријаве добиће уплатницу са QР кодом за брзо плаћање. На порталу ће моћи да воде евиденцију о свим уплатама и да по завршетку квартала све уплате, једним кликом превуку у пореску пријаву.

„Надамо се да ћемо наставити низ реализације добрих реформи и као први следећи корак номинујемо увођење обједињене уплате пореза за предузетнике чиме би се не само уштедело њихово време и новац, већ би се смањио простор за грешке што је досад био чест случај. Припремамо још један Б2Б портал који ће за циљ имати повезивање малих привредника и великих бизниса по принципу понуде и тражње“, рекао је директор корпоративних послова за југоисточну Европу компаније Филип Морис Иван Милетић.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић казала је да посао око портала Фриленсери није завршен и да ће се наставити с његовим усавршавањем.

„Оно што нас чека у будућности јесу обуке за јавне службенике и фриленсере, развој неблаговремене пореске пријаве, генерисање и пуњење базе питања и одговора кроз контакт форму, мониторинг и даље извештавање о коришћењу портала, а оно што предлажемо институцијама јесте увезивање портала Фриленсери са сајтом Централног регистра обавезног социјалног осигурања и развој енглеске верзије портала, будући да и нерезиденти могу бити фриленсери“, рекла је Јовановић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here