„Mame su zakon“: Svaka porodilja mora da ima nadoknadu bar u visini minimalca

"Treba naći rešenje i kako da se pomogne ženama koje nisu zaposlene"

392

Jedna trećina porodilja prima naknadu manju od minimalne zarade u Srbiji, rekla je za RTS Tatjana Macura iz Udruženja „Mame su zakon“.


Inicijativa za izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom odnosi se, pre svega, na to da se svakoj porodilji, bila ona zaposlena ili ne, obezbedi nadoknada u visini makar minimalca.

Ustavni sud doneo je nedavno odluku da neke odredbe zakona proglasi neustavnim, što će rešiti probleme koje su imale žene koje imaju decu sa invaliditetom i koje su morale da se opredeljuju koju nadoknadu da primaju.

Treba naći rešenje i kako da se pomogne ženama koje nisu zaposlene, ali i onima koje su pre porodiljskog imale nadprosečne zarade, a po odlasku na porodiljsko bivaju „kažnjene“.

„Takođe, porodice koje imaju više od četvoro dece nisu prepoznate zakonom. One moraju biti prepoznate i to ne bi bio veliki obuhvat u budžetu. Očekujemo da se zakon nađe u skupštinskoj proceduru već u junu i da bude usvojen do 1. jula. Cilj nam je da se sve veći broj žena oseća finansijski sigurnim da mogu da se lakše odluče za decu“, rekla je za RTS Tatjana Macura iz Udruženja „Mame su zakon“.

Prema njenim rečima, situacija nije toliko alarmantna u velikim gradovima koliko na jugu Srbije, posebno za žene koje ne rade.

„Moramo da nađemo rešenje i za žene koje ne rade. One ne žive tako iz obesti, moramo da ih podržimo“, zaključila je Tatjana Macura.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče (28.05.) da očekuje da naredne nedelje Vlada Srbije razmotri predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i da ga prosledi Skupštini.

Ona je u Skupštini Srbije rekla da će se izmenama zakona ispraviti deo koji se odnosi na žene na selu, tako da one više neće morati da uplaćuju 24 meseca doprinosa, već kao i ostatak zaposlenih 18 meseci, biće ispravljen i deo koji se odnosi na pomoć u vezi sa decom sa posebnim potrebama, a trebalo bi da se izmeni i deo koji se odnosi na žene preduzetnice i žene koje nisu u stalnom radnom odnosu.


Pogledaj: Borba za Milanin stabilniji korak, za operaciju neophodno još 6 hiljada evra (VIDEO)

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here