Нови мурал и угашена светла обележили акцију „Сат за нашу планету“

У знаку очувања биодиверзитета и улоге младих у очувању природе

253
Фото: РТС

Светска фондација за природу обележила је по 14. пут у Србији глобалну еколошку акцију „Сат за нашу планету“, у свету познату као „Earth Hour“. У суботу (26.03.) у 20:30 часова су у оквиру акције широм Србије била гашена светла на јавним објектима.


Глобална еколошка акција „Сат за нашу планету“ обележена је у знаку очувања биодиверзитета и улоге младих у очувању природе. На 60 минута, људи су широм света – гасили светла.

Готово сваког сата у свету изгубимо једну врсту – подаци су Светског фонда за природу који је ове године за симбол биодиверзитета одабрао дивље пчеле. На обали Дунава, поред урбаног Меденог врта на Силосима, представљен је мурал Дејана Ивановића – са дивљим пчелама и девојчицом као централним фигурама.

– Пчеле су пре пар година проглашене за најважнија жива бића на планети и оне су одговорне за 70 одсто опрашивања флоре у целом свету. Ми зависимо толико од тих пчела, јако је битно да ви поставите и у својим парковима, крововима, било где – пчеле – каже Ања Димић из „Gaia“ покрета.

Природу све брже уништавамо. По последњем извештају УН, милион животињских и биљних врста је пред изумирањем, а главни кривци су људи и све веће потребе за енергијом и прекомерна потрошња. Од 1970. године, популација сисара, птица, риба, водоземаца и гмизаваца смањена је за готово две трећине.

– Ове године „Сат за нашу планету“ користимо како би указали на то да је однос између човека и природе нарушен, да биодиверзитет, богатство живог света на планети, нестаје невероватном брзином, и да укажемо на важност укључивања младих људи и њихових доприноса у борби за заштиту животне средине – рекла је Мина Мирић, координатор пројекта „На младима клима остаје“ из Светске организације за заштиту природе.

– Морамо бити свесни да је пола светске популације млађе од 30 година и да ће управо они бити ти који ће обликовати и водити свет у будућности – додала је Силија Сомерстајн из амбасаде Велике Британије.

Сат за нашу планету је највећа еколошка глобална акција, први пут је одржана 2007. године у Сиднеју, а Србија учествује од 2009. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here