Od jeseni promene u obrazovnom sistemu

1937

Od nove školske godine u Republici Srbiji se uvodi program međunarodne mature u kom će najviša ocena biti sedmica, a ne više petica.


Ministar prosvete Mladen Šarčević objasnio je za TV Prva da se ovaj program odnosi na gimnazije:

“To znači da je program IB diploma završne dve godine gimnazijskog obrazovanja sada u Srbiji dostupan deci gimnazijskog obrazovanja kroz državne škole”, rekao je ministar.

On je naglasio da taj sistem postoji u Sloveniji i Hrvatskoj od 1991. godine, a da taj program u svetu postoji od 1970. i smatra se najkvalitetnijim.

“Ocene su na skali od jedan do sedam, to znači da je ozbiljnost programa velika, da su ispiti zahtevni i da se ocene na mnogim svetski priznatim fakultetima priznaju kao završeni ispiti”, naglasio je ministar.

On dodaje da poznati svetski univerziteti rado primaju te maturante međunarodne, ili nosioce IB diplome.

Oops...
Slider with alias delicija not found.

Program će se od septembra primenjivati u tri gimnazije – Zmaj Jovina u Novom Sadu, Deseta Beogradska i Svetozar Marković u Nišu.

“I već da pohvalim Nišlije da su najbolje uradili prijemni, Beograđani su bili solidni, Novosađani mogu da budu malo bolji…”, rekao je ministar.

Ono što je važno, kaže je da je u okviru programa – petica u rangu naše petice, a postoje i šestica i sedmica.

“Taj program ima šest ispita koji đaci biraju po nekom sistemu šestougaonika i slažu svoju idaealnu kombinaciju”, naglasio je ministar.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here