Пред нама је веома топло лето, сва три месеца биће натпросечно топла

РХМЗ објавио дугорочну прогнозу од марта до почетка јесени

Фото: Милош Родић

Годину за нама и прва два месеца 2024. обележиле су температурни рекорди, температуре ваздуха изнад просека и веома благи зимски месеци, а према сезонској временској прогнози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) и овогодишње пролеће и лето биће у знаку натпросечно топлог времена и топлотних таласа, нарочито у јулу.


Како су и раније за „Блиц“ објаснили климатолози и метеоролози, климатска криза је вероватно довела до повећања температуре широм наше планете, и тренд пораста температуре траје већ 20-30 година. Ево како ће то утицати на временске прилике у нашој земљи наредних месеци.

Топлији и влажнији март

Према дугорочној временској прогнози РХМЗ март 2024. у већем делу Србије биће топлији и просечно влажан, а у Војводини и Тимочкој Крајини топлији и влажнији. Могући су слаби или умерени јутарњи мразеви.

Средња минимална температура ваздуха у марту биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће у просеку бити виша за око 1.4 степени.

У Београду и широј околини вредност средње минималне температуре биће око 5.6 степени. Средња максимална температура имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће бити виша за око 1 степен.

У Београду и широј околини средња максимална температура око 13.4 степени. У већем делу Србије месечна сума падавина током марта биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 6 мм вишим, а у Војводини и Тимочкој Крајини биће изнад вишегодишњег просека са вредностима за 10 мм до 20 мм вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини сума падавина у марту износиће око 47 мм.

И април 2024. топлији

Овогодишњи април биће топлији и просечно влажан. У првој декади месеца могућа је појава слабог или умереног јутарњег мраза.

Средња минимална температура ваздуха имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће у просеку бити виша за око 1 степен. У Београду и широј околини предвиђа се вредност средње минималне температуре ваздуха око 10.2 степена.

Средња максимална температура биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 1 до 2 степена. У Београду и широј околини средња максимална температура биће око 19.3 степена.

Месечна сума падавина биће у границама вишегодишњег просека са вредностима за око 2 мм нижим од вишегодишњег просека. У Београду и широј околини априлска сума падавина биће око 54 мм.

Мајске кише и топло време

У већем делу Србије мај ће бити просечно топао и просечно влажан, а у југоисточној Србији биће просечно топао и влажнији.

Средња минимална температура имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће у просеку бити виша за око 0.4 степена у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња минимална температура биће око 13.5 степени. Средња максимална температура у мају биће у границама вишегодишњег просека, при чему ће у просеку бити виша за око 0.2 степена у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура током маја биће око 24.1 степен. Месечна сума падавина у већем делу Србије током маја ће се задржавати у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 2 мм нижим, а у југоисточној Србији биће изнад вишегодишњег просека са вредностима за 10 мм до 20 мм вишим у односу на просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 57 мм.

Јун топлији од просека

Јун ће у већем делу земље бити топлији и просечно влажан, а у Војводини се очекује да буде топлији и мало сувљи.

Средња минимална температура ваздуха биће изнад вишегодишњег просека, у просеку ће бити бити виша за око 0.6 степени од просека.

У Београду и широј околини ће вредност јунске средње минималне температуре ваздуха бити око 16.9 степени. Средња максимална температура ваздуха биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.6 степени. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха биће око 27.4 степени.

Месечна сума падавина биће у границама вишегодишњег просека са вредностима око 5 мм нижом у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини ће бити испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима просеку око 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 50 мм.

Топлотни таласи у јулу

Према прогнози РХМЗ, у јулу је могућа појава топлотних таласа. Средња минимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће бити виша за око 0.7 степени у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња минимална температура ваздуха биће око 19.0 степени. Средња максимална температура биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.9 степени у односу на вишегодишњи просек. У Београду и околини средња максимална температура биће око 30.3 степени.

У јулу и августу очекују се топлотни таласи

Средња месечна сума падавина биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 7 мм нижим од просека. У Београду и широј околини јулска сума падавина биће око 34 мм.

Наставак врелог лета у августу

У већем делу Србије август 2024. биће топлији и сувљи, а у Војводини и западној Србији топлији и просечно влажан. Матеоролози су објавили да се очекују топлотни таласи.

Средња минимална температура биће изнад вишегодишњег просека, у просеку виша за око 1 степен од просека. У Београду и широј околини вредност средње минималне температуре биће око 18.9 степени. Средња максимална температура биће изнад просека, виша за око 0.9 степени од просека. У Београду и околини средња максимална температура биће око 30.7 степени.

Месечна сума падавина биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима око 10 мм нижим, а у западној Србији биће испод просека са вредностима за 10 мм до 20 мм нижим у односу на просек. У Београду августовска сума падавина износиће око 38 мм.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here