Пописивачи иду од врата до врата, али биће и неколико новина

Дошло је време да се опет пребројимо.

952
Фото: 021.rs

Цела деценија је прошла откада су грађани одговарали на питања пописивача. Дошло је време да се опет пребројимо. Ко може да се пријави да буде пописивач, под којим условима и колико може да се заради?


На претходном попису из 2011. године било је и оних који су се по питању вероисповести изјашњавали као православни џедаји. Увек се нађе и неки Еским и Индијанац у Србији. Ипак, подаци са пописа нису за шалу.

У Заводу за статистику кажу да је сваки попис златни рудник података о томе колико нас је, како живимо, како се мењамо. Пописивање становништва трајаће цео октобар, а припреме су увелико у току.

„Ту су бројне активности, методолошко-организационе, сарадња, припрема преко 20 апликација… али што се грађана тиче потребна је пре свега добра воља како бисмо стекли однос сарадње и поверења између званичне статистике и грађана републике Србије“, каже за РТС Снежана Лакчевић, помоћница директора Завода за статистику.

Биће неколико новина

Попис ће функционисати по истом принципу као и претходни. Пописивачи иду од врата до врата, али биће и неколико новина.

„Једна од специфичности предстојећег пописа је та што ћемо први пут у овом попису користити електронске обрасце, пописивачи ће носити лаптопове, где је апликација за уношење образаца. Један образац је за грађанина, односно држављанина Србије, а други за домаћинство и стан“, објашњава Лакчевићева.

У наредних месец дана на сајту Националне службе за запошљавање и Завода за статистику ће бити објављен јавни позив за онлајн пријављивање пописивача. Затим следи петодневна обука и тест.

Према речима Снежане Лакчевић, пописивач мора бити пунолетно лице, да има најмање завршену трогодишњу средњу школу, да није осуђиван, да је држављанин Србије, да зна да ради на рачунару и да се пријављује да ради у месту у ком живи, а изузетак су студенти, пошто је октобар месец испитних рокова, за њих је дозвољено и да раде у месту у којем бораве.

Значајнијих промена у смислу садржаја и питања неће бити. Попис по домаћинству, процењују из Завода у просеку ће трајати око 20 минута.

У зависности од количине попуњених образаца зависи и зарада коју пописивач може да оствари. Процена Завода је да би то могло бити на нивоу просечне нето зараде у Србији.

Такође, у Заводу наглашавају да ће се подаци користити искључиво у статистичке сврхе и да се не могу уступати другима. И даље важи правило да грађани нису дужни да се изјашњавају о националној припадности и веросиповести.

Јавни позив за пријављивање кандидата за инструкторе за попис становништва

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here