Лажна боловања: Како се контролишу и које су казне

Током 2022. године око 40 хиљада запослених користило је право на боловање, иако нису имали здравствене тегобе, твде у Унији послодаваца

Фото: Canva

Све је више оних који отварају лажна боловања, а која представљају све већи проблем послодаваца. Најчешћи разлози злоупотребе овог права су путовања, додатни рад, а често и незадовољство на послу.


Навике из школских клупа да, када нам није до учења, кажемо да смо болесни, многи су пренели и у зрело доба. Довољно је познавати лекара да боловање искористимо ван кревета.

Током 2022. године око 40 хиљада запослених користило је право на боловање, иако нису имали здравствене тегобе, твде у Унији послодаваца.

– Оно што ми саветујемо нашим послодавцима је да својим општим актима прецизирају начин контроле коришћења овог права. У смислу да у својим правилницима о раду јасне процедуре наведу ако посумњају да неки запослени злоупотребљава то своје право. Могу да склопе уговоре са неким здравственим установама и да пошаљу запосленог на контролни преглед, ако посумњају да он без разлога користи то право – каже Јелена Јевтовић из Уније послодаваца.

У Републичком фонду за здравствено осигурање кажу да је у 2022. години извршено око 2.500 провера боловања и да су у 12 одсто случајева утврђене одређене неправилности.

Најчешћа казна је укидање плате и доприноса за период који се утврди да је споран. Осим тога, послодавац има право да запосленом уручи отказ. Боловање до 60 дана одређује изабрани лекар, а од 61. дана лекарска комисија.

– Боловање које је ценио лекар, контролише првостепена лекарска комисија, а боловање које је ценила првостепена комисија, контролише другостепена комисија. Оцена другостепене комисије је коначна. Ако имамо захтев послодавца или Републичког фонда за контролу боловања које је ценила другостепена комисија, вештачење раде три лекара специјалиста одговарајуће специјалности у здравственој установи терцијарног нивоа – каже Весна Латиновић из РФЗО.

Боловања се проверавају на захтев послодавца или РФЗО.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here