Север Косова и Метохије и даље блокиран

Школе не раде, не зна се ко је пуцао у Рудару

Извор: РТС

Срби који протестују због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића и даље су на барикадама. Север Космета блокиран је и од стране косовске полиције, а преко прелаза Брњак и Јариње не може се ни пешке. Председник Србије Александар Вучић позвао је Србе на северу Косова и Метохије да буду сталожени и мирни и да не наседају на провокације. Школе на северу Космета данас неће радити.


Школе на северу КиМ не раде, Ескобар у Приштини

Основне и средње школе на северу КиМ не раде и не зна се до када ће бити таква ситуација, јавља дописник РТС-а. Преко административних пунктова јариње и Брњак и даље се не може ни возилима ни пешице.

Од специјалног изасланика САД Габријела Ескобара, који ће боравити у Приштини, очекује се да да ветар у леђа наставку дијалога Београда и Приштине, а пре свега помоћ у изналажењу решења за тренутну ситуацију на северу КиМ.

Дрецун: Приштина прислушкује комуникацију, Срби на северу КиМ да буду обазриви

Нема предаха у кампањи насиља које провоцира Приштина, дестабилизација коју је тако високо подигао Аљбин Курти може да ескалира само у сукоб након чега би Београд морао да интервенише и заштити Србе на КиМ, каже за РТС председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

„Наравно да Курти није учинио то јер је дошла делегација САД и док год су они ту он неће предузимати такве мере, али своје специјалне снаге држи у приправности“, рекао је Курти.

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију каже да Србима није у интересу да изазивају било каке сукобе, посебно са међународним безбедносним снагама Еулексом и Кфором.

„Срби желе мир и дијалог, али могуће су провокације у мешовитим срединама као што је Брђане, насеље Три солитера и Бошњачка махала. Ствара се атмосфера да се покаже како букти рат и да то узрокују Срби. Барикаде нису узрок, барикаде су последица свакодневног терорисања српског народа“, нагласио је Дрецун.

Наводи и да је било вести о томе да су припадници Кфора случајно ушли у двориште вртића у Лепосавићу.

„Као су залутали уз најсавременију опрему коју поседују, па онда су сутрадан дошли припадници специјалних параполицијских јединица. Ради се о извиђању терена, јер вероватно ако дође до покушаја напада на Лепосавић и заузимања Лепосавића желе да тамо буде место где ће они сместити своје јединице“, наводи Дрецун.

Указао је и да када је дошло америчко појачање контингента Кфора да су са специјалном опремом у пар наврата изводили акцију блокада свих комуникација.

„Видели сте информацију да су јуче накратко били блокирани интернет и мобилна телефонија на северу Косова, то само САД могу да ураде. Сем тога, Приштина има прислушни центар у јужном делу Косовске Митровице преко кога прислушкују комуникацију Срба са севера КиМ и Срби треба да буду јако обазриви у тој комуникацији“, поручио је Дрецун.

Ноћ на северу КиМ протекла мирно

Дописник РТС-а јавља да је ноћ са северу КиМ протекла мирно, али да је север покрајине и даље блокиран, што од стране полиције, што од стране грађана.

Иако је на барикадама мирно, тензије су високе, а грађани забринути.

Север Косова и Метохије и даље је блокиран што од стране грађана, што од стране полиције. Срби протестују због хапшења бившег припадника косовске полиције Дејана Пантића.

Косовска полиција забранила је пролаз и возилима и пешацима на административним прелазима Јариње и Брњак. Припадници Росу упали су под пуним наоружањем и с блиндираним возилима, у објекат велике бране на језеру Газиводе. Они су радника којег су затекли истерали са објекта и поскидали и исекли српске заставе које се тамо налазе.

В. К., радник на брани Газиводе, рекао је да су уперили пушке у њега, испитивали га, исцепали заставу, а онда га отерали.

Нешто после 21 час чуле су се рафална паљба и детонација у Рудару код Звечана, јавља наш извештач из Рудара. Не зна се ко је пуцао.

Председник Српске листе Горан Ракић саопштио је да је формиран Кризни штаб који ће редовно извештавати о ситуацији на терену. Основне и средње школе на северу Космета од данас неће радити.

Због дешавања на Косову и Метохији одржана је седница Савета за националну безбедност.

Након седнице Савета председник Србије Александар Вучић позвао је Србе на северу Косова и Метохије да буду сталожени и мирни и да не наседају на провокације, као и да поштују Кфор и Еулекс.

Председник каже да су барикаде израз протеста због хапшења људи и наглашава да ћемо учинити све да се сачувају мир и стабилност.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here