Србија послала Сирији још 105 тона хуманитарне помоћи

Вредност помоћи је око милион евра

Фото: Влада Србије

Влада Србија послала је грађанима Сирије, погођеним катастрофалним земљотресима, 105 тона хуманитарне помоћи укупне вредности од око милион евра, саопштено је из владе.


Контингент је упућен ноћас а чине га лекови, медицинска опрема и санитетски материјал у вредности 71,9 милион динара, храна вредна 20,9 милиона динара, шатори, агрегати, ћебад, средства за хигијену, као и друге потрепштине, наводи се у саопштењу.

Влада је помоћ обезбедила у сарадњи са Републичком дирекцијом за робне резерве, Републичким фондом здравствене зашите, Министарством унутрашњих послова, Црвеним крстом Србије, Комесаријатом за избеглице и миграције и домаћим компанијама.

Отпремању помоћи присуствовали су министар унутрашњих послова Братислав Гашић и амбасадор Сирије у Београду Басем Џаман Ага.

Гашић је казао да је „Влада Србије већ одобрила помоћ у износу од милион евра која је уплаћена Сирији“, те додао да је у магацинима остало за ту намену још близу 100 тона помоћи.

Најавио је, како пише у саопштењу, да ће та помоћ бити отпремљена Сирији „друмским и морским превозом“.

Подсетио је да је пре десет дана специјалним летом Ер Србије упућен први контингент помоћи, седам тона робе, а да је влада обезбедила сличан пакет помоћи и Турској.

Амбасадор Сирије захвалио се Влади Србије и министру Гашићу који су омогућили слање пошиљке угроженом становништву у његовој земљи.

Влада Србије основала је Оперативни тим за координацију хуманитарне помоћи за Турску и Сирију са задатком да координира прибављање информација о њиховим потребама у роби, одређивање врсте, количине и приоритета упућивања робе и начинима транспорта.

Тај тим координира, како је наведено, и слање новчане помоћи физичких и правних лица преко посебних хуманитарних бројева мобилних оператера на територији Србије, односно друге прикупљене новчане помоћи.

Влада је у сарадњи са Црвеним крстом Србије отворила хуманитарни СМС број 1004, а средства ће донирати Црвеном полумесецу Сирије кроз механизам Међународног црвеног крста и црвеног полумесеца у Женеви.

Отворен је и СМС број за уплаћивање помоћ Турској, 1003.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here