Станови у Војводини скупљи готово 15 одсто у односу на прошлу годину

Расту цене

Фото: Canva

Станови у Србији су у првом тромесечју ове године скупљи 13,62 одсто у односу на прошлу годину, саопштио је Републички завод за статистику.


У поређењу са четвртим тромесечјем 2022. године, цене станова у Србији су увећане 2,57 одсто.

Мањи је број евидентираних купопродаја станова у односу на последењи квартал прошле године, што се тумачи смањењем удела купопродаја станова финансираних кредитима – са 21 одсто у четвртом тромесечју 2022. на 18 одсто продатих станова у првом тромесечју 2023, а што је последица раста каматних стопа.

Гледано по регионима, цене станова су порасле у Војводини за 14,89 одсто, у Београду 13,27, региону Шумадије и Западне Србије 11,24 одсто, а као и у претходних неколико квартала најснажнији раст цена забележен је у региону Јужне и Источне Србије и износио је 15,74 одсто.

Цене станова у новоградњи, односно куповина од инвеститора, порасле су на нивоу Србије за 10,48 одсто у односу исти период прошле године, док је староградња имала већи међугодишњи раст који је износио 15,4 одсто.

Када се упореди индекс цена станова у Србији са индексима у земљама Европе, Србија је једна од ретких која је показала већу отпорност према наглим променама тренда на тржишту непокретности услед глобалних економских турбуленција, наводи се у саопштењу Завода.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here