Светски дан аутизма – И даље непознато колико се грађана бори са аутизмом

92
Фото: Getty images

Тачан број особа са аутизмом се не зна ни у Србији, а родитељи годинама говоре “да ће сви бити запрепашћени бројевима, ако их ваљано преброје”. Формирање националног регистра особа са аутизмом помогло би да се обезбеди довољан број стручних кадрова, да се рано интервенише и да се тако особе са аутизмом у потпуности укључе у друштво, сматра заштитник грађана Зоран Пашалић.


Поводом 2. априла, Светског дана подизања свести о аутизму, заштитник грађана истиче да су за видљиве промене потребни одређени помаци, пре свега формирање националног регистра особа са аутизмом.

Како каже, регистар би помогао у развијању специфичних услуга подршке и за децу, и за одрасле са аутизмом, које би их у потпуности укључиле у друштво.

И даље је непознато колико се грађана Србије бори са овим проблемом. Потребно је да сагледамо проблем у целини и обезбедимо довољно обученог и стручног кадра, да радимо на развијању програма ране интервенције, персонализованим услугама подршке у образовном систему и другим сервисима подршке деци и одраслима са аутизмом, како би им се у потпуности омогућило уживање грађанских права – наглашава Зоран Пашалић.

Заштитник грађана подсећа да су особама са аутизмом и њиховим породицама неопходни разумевање и подршка. Иако се аутизам, као сложени неуроразвојни поремећај, дијагностикује више од 30 година, борба против предрасуда, каже Пашалић, траје и данас.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here