Упис у катастар уз помоћ адвоката и геодетских организација: Колико ће то коштати грађане?

Ова опција доноси додатне трошкове.

1522
Извор: N1

Чињеница да од сада грађани документацију и захтеве катастру подносе искључиво онлајн, преко адвоката и геодетских организација – са собом је донела нове трошкове.


Јер, сада уз таксу коју плаћамо РГЗ-у, морамо да платимо и услугу адвоката или геодете. А тај износ – није мали, преноси портал 021.

За сваки промет непокретности, било да се кућа, стан или земљиште продају, поклањају, наслеђују, јавни бележници у року од 24 сата шаљу катастру сву потребну документацију за упис у катастар, који има рок од пет дана да ту промену упише. Грађани у тим ситуацијама не одлазе на шалтер РГЗ.

Сви остали грађани, који на шалтере РГЗ одлазе да би у катастар уписали неуписане станове из откупа, легализовали нелегализоване, уписали недостајући ЈМБГ власника некретнине, подносили жалбе на већ донета решења, регистровали спајање парцела… од сада су прави шалтер заменили – електронским.

А, да би дошли до електронског шалтера, потребни су им такозвани професионални корисници – адвокати и геодетске организације.

„Све захтеве које су грађани до сада подносили на шалтерима катастарских служби, од 4. новембра подносиће искључиво дигитално и то преко професионалних корисника – адвоката и геодетских организација“, огласио се РГЗ саопштењем.

Оно што у саопштењу није поменуто јесте да ће грађани морати да плате услугу адвоката или геодетске организације.

Тарифа адвоката је прецизна и предвиђа износ од 24.750 динара за подношење захтева у катастар, без обзира да ли је реч само о једноставној допуни података или компликованијој „папирологији“.

Наравно, у пракси је, како потврђују адвокати за Н1, могућ договор са странкама, па у случају једноставних процедура ова тарифа бива нижа.

Оно што је за грађане сигурно, то је да ће имати два трошка – прописане таксе за посао везан за катастар и трошак услуге адвоката или геодетске организације, већ у зависности шта је основ за упис у катастар.

У тренутку настака овог текста на сајту Републичког геодетског завода, на листи професионалних корисника, наведени су контакти тачно 3.406 адвоката и 679 геодетских организација. Управо то су адресе преко којих ће грађани приступати е-шалтеру катастра, уместо оном правом, за шта су до сада заказивали термине.

Који захтеви иду преко адвоката

„Адвокати путем еШалтера могу поднети следеће захтеве у катастар непокретности: промена имаоца права на непокретности, промена врсте права – конверзија, упис других стварних и облигационих права, предбележба објекта у изградњи. Затим упис хипотеке, брисање хипотеке, упис забележбе, брисање забележби, брисање других стварних и облигационих права. Потом захтев за промену индикација правног лица, захтев за промену индикација физичког лица, захтев за упис ЈМБГ, промена намене земљишта, утврђивање, измена и гашење кућног броја, промена начина коришћења и категорије класе земљишта, као и исправка врсте / имаоца права, исправка личних података, исправка података о хипотеци, исправка података о забележби и другим стварним и облигационим правима“, наводи се на сајту РГЗ.

Који захтеви иду преко геодетских организација

Када је реч о геодетским организацијама, оне преко еШалтера могу поднети следеће захтеве у катастар непокретности: спајање парцела, деоба парцеле, реализација пројекта парцелације/препарцелације.

Затим, преко њих иде и поношење захтева за промену података о објекту, промену насталу изградњом и доградњом објекта са променом габарита, као и промену насталу доградњом објекта без промене габарита.

Геодетске организације подносе захтеве и за уклањање објекта или дела објекта, исправку грешке у поступку обнове граница парцеле, исправку атрибутних података о објекту/посебном делу, утврђивање, измену и гашење кућног броја, уређење међе пред судом, промена начина коришћења и категорије класе земљишта.

Овде трошкови већ зависе од посла који ради геодетска организација у конкретном случају.

Републички геодетски завод ће, како је објављено, одговарати на сва питања и недоумице грађана пристигле на број телефона Инфо центра 0700/500-500 и мејла [email protected].

Списак адвоката и геодетских организација доступни су грађанима на сајту РГЗ, позивом Инфо центра или на истакнутом списку на улазима служби за катастар.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here