Ванредно у 35 општина: Вода тешко оштетила мост на Ибарској магистрали код Краљева

Поплаве широм Србије

Фото: РТС

Ванредна ситуација проглашена је у 35 градова и општина. Ватрогасци спасиоци су на терену широм Србије. Вода је однела мост на Ибарској магистрали у месту Адрани код Краљева, тако да је у прекиду тај део магистрале ка Чачку, преноси РТС.


Река Белица која је ноћас угрожавала Јагодину опала током јутра, али је синоћ 19 особа евакуисано у Трнави. Због изливања Лепенице, евакуисано је 14 особа у крагујевачким насељима.

Киша нанела штету свим селима у Медвеђи

Вода се у Медвеђи излила на пољопривредно земљиште, а ушла је и у нека домаћинства. Оштећени су путеви у свим селима, као и локални путеви другог реда.

У кризном штабу кажу да нема села без штете, а санација неће почети док киша не престане и земља се мало осуши.

Куршумлија – ниво Топлице расте, али не прави велике проблеме

Ванредна ситуација проглашена је јуче у Куршумлији и Прокупљу. Киша је целе ноћи падала у Топличком округу. Ниво реке Топлице расте и тренутно је око пола метра изнад редовне одбране од поплава. Није направила велике пробелем као бујични потоци.

Војимир Чарапић, председник општине Куршумлија каже да је подигнут ниво реке Топлице, било је прекида у саобраћају.

Јуче је проглашена ванредна ситуација да би сви субјекти који могу да делују узели учешће и што пре отклонили последице невремена. Проблем је киша која непрестално пада, па отежава да се вода повуче у своје токове, рекао је он.

Према његовим речима, више је угрожено пољопривредно земљиште, као и поједина планинска села.

Долази често и до прекида саобраћаја на магистралном путу Ниш-Приштина због наноса земље и камења и мањих одрона.

Градоначелник Краљева: Прогласићемо ванредну ситуацију на целој територији града

Градоначеник Краљева и шеф Штаба за ванредне ситуације тог града Предраг Терзић најавио је да ће данас бити проглашена ванредна ситуација на целој територији града.

Коментаришући оштећење моста у Адранима, рекао је да ће морати да се користе алтернативни путни правци све док „Путеви Србије“ не направе мост адекватан количини воде која пролази испод њега.

Уклоњен одрон код тунела Шарган

Акција чишћења одрона код тунела Шарган трајала је до „ситних“ поноћних часова.

„На локацији је ангажован један од већих утоваривача са запремином кашике од пет кубика који је неуморно радио док није уклонио сав стенски материјал“, рекао је Ален Мушановић, шеф одржавања „Путеви Ужице“.

Приликом чишћења, а услед падавина које нису престајале долазило је до додатног обрушавања распаднутог стенског материјала.

Једина олакшавајућа околност је била та што се на том месту налазило проширење поред пута па је машина имала довољно просора за маневар, указао је он.

То није био једини одрон који се десио на овој деоници, иначе познатој по оваквим стварима.

„Киша која пада без престанка од јуче изазива одроне на свим путевима који се налазе у усецима у стеновитим материјалима. Молим возаче за опрез у вожњи“, рекао је Мушановић.

Најтеже у Трнави код Јагодине због изливања Белице, евакуисано 19 особа
Река Белица која је ноћас озбиљно угрожавала Јагодину опала је током раних јутарњих сати за 40 центиметара, тако да је ситуација тренутно знатно боља.

Целе ноћи трајала је одбрана, пре свега, мостова у граду, јер је вода дошла до њих. Додатно су врећама са песком утврђивани бедеми на већем броју места на току Белице кроз град.

Најтеже је прошле ноћи било у селу Трнава узводно од Јагодине где се река излила.

Ватрогасци спасиоци ноћас су евакуисали 19 лица из угрожених кућа у Трнави углавном чамцима за спасавање.

Којим путевима се може до Краљева

Путеви Рековац-Трстеник и Мрчајевци-Краљево код места Адрани, овог јутра су непроходни због велике количине падавина, саопштило је Јавно предузеће „Путеви Србије“.

Како се наводи, обилазним општинским путем преко села Милочај и Сирча стиже се до Краљева.

Путеви који су били непроходни, Краљево – Чачак, код места Дракчићи и Самаила, Каона – Дракчићи, код места Роћевићи и Врдила, као и на деоници Станово – Велико Поље, сада су поново у функцији, али је на њима потребна већа опрезност и спорија вожња, додају „Путеви Србије“.

Ауто-мото савез Србије саопштио је да обилне падавине и данас могу доносити застоје и ванредне прекиде у саобраћају, а посебно у оном другом делу дана када се за многе радна недеља завршава, а саобраћај појачава.

Већу количина падавина метеоролози очекују у источним, централним и југоисточним крајевима Србије, што на путевима у овим подручјима, а посебно у планинске пределе, поред река и кроз усека, где може бити одрона и бујичних изливања воде, зато возачи треба да буду спремни да у сваком тренутку реагују на непредвиђене опасности.

Непресетани рад путара и слабљење падавина у северним, централним и западним деловима доприноси бољој проходност државних путева првог и другог реда, међутим и поред тога постоји мањи број локалних, опшинских путева на подручју Краљева, Чачка, Јагодине и Трстеника на којима је саобраћај одвија отежано или је тренутно у прекиду.

Излила се Лепеница, евакуисано 14 особа – путеви у Крагујевцу проходни

Сви путеви у Крагујевцу су сада проходни,у току ноћи излила се Лепеница у деловима насеља Велико поље и Палилуја па је чамцима евакуисано 14 особа међу којима и једно дете.

Вода са улица се повукла, саобраћај се обавља несметано. У 8 сати је заказана седница Кризног штаба.

Вода однела мост у месту Адрани код Краљева, у прекиду Ибарска магистрала ка Чачку

Како јављају дописници РТС-а из Краљева, због обилних падавина дошло је до изливања потока Мусача, у месту Адрани.

Неколико кућа је под водом, а вода је однела и мост на регионалном путу, због чега је у прекиду саобраћај Ибарском магистралом између Краљева и Чачка.

Синоћ је био у прекиду и стари пут ка Чачку, али је он сада проходан. До Чачка се може и обилазним путем Краљево–Крагујевац, преко Груже и Кнића.

У Јагодини река Белица достигла је критичан ниво. Два градска моста затворена су за саобраћај и утврђена бедемима.

Борба са поплавом у Јагодини

У Крагујевцу услед велике кише поплављен је подрум хирушког блока Ургентног Клиницког центра, као и неколико улица у насељима Станово, Грошница и Велико поље.

Вода је поплавила и педесетак дворишта. Због обилних падавина дошло је до одрона камена на путу ка Вишеграду код тунела Шарган.

Путеви Рековац-Трстеник и Мрчајевци-Краљево код места Адрани, овог јутра су непроходни због велике количине падавина. Обилазним општинским путем преко села Милоча и Сирча стиже се до Краљева.

Ватрогасци спасиоци су на терену широм Србије. Ванредна ситуација проглашена је у 35 градова и општина.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here