Велики протест на Косову у месту Рударе

Колоне људи и даље стижу из правца Звечана, Зубиног Потока и северне Косовске Митровице

Фото: Тањуг

У месту Рударе данас се окупио велики број људи на протесту како би изразио незадовољство одлукама власти у Приштини, због чега су постављене барикаде у општинама на северу Косова.


Колоне људи и даље стижу из правца Звечана, Зубиног Потока и северне Косовске Митровице, јавља Косово онлајн.

На протесту је постављен и транспарент „Курти, Космет није твоја прћија, ово је наша дедовина“.

Кризни штаб српског народа са севера Косова позвао је грађане да дођу на протест због претњи косовског премијера Аљбина Куртија, који је рекао да насилно склањање барикада не може проћи без жртава.

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић објавио је на Твитеру да је косовска полиција зауставила и вратила аутобусе са Србима из Штрпца који су кренули на протест у Рударе и притом писала казне свима који немају косовске личне карте.

„Пример демократије и слободе о којој Курти говори“, навео је Јевтић.

На путу према Звечану из правца јужне Косовске Митровице, кроз мултиетничко насеље Бошњачка махала, уочена је колона од више Кфорових возила, преноси Косово онлајн.

Мисија Еулекса саопштила је да је повећала присуство својих снага на северу Косова јер сматра да је ситуација у том подручју нестабилна.

„Пажљиво пратимо безбедносну ситуацију у северном делу Косова кроз наше појачано присуство на терену. Припадници наше Специјалне јединице полиције из Пољске и Европске жандармеријске јединице из те земље обављају надзорне патроле, укључујуц́и пешачке патроле у ​​Северној Митровици и Звечану“, наводи се у саопштењу.

Путеви на северу Косова, као и ка административним прелазима Јариње и Брњак, блокирани су већ 13 дана након што су локални Срби успоставили барикаде због хапшења бившег припадника косовске полиције Дејана Пантића.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here