Више од 8.000 деце у Србији било изложено породичном насиљу

Уницеф је оценио да раст броја пријављених случајева вршњачког и насиља ђака над наставницима представља "добар корак" ка решавању проблема

Foto: Canva

У Србији је током 2021. године више од 8.000 деце било изложено насиљу у породици, упозорила је данас мисија Уницеф.


Ова мисија је оценила да раст броја пријављених случајева вршњачког и насиља ђака над наставницима представља „добар корак“ ка решавању проблема.

У саопштењу су позвали на законску забрану физичког кажњавања деце, наводећи да је око 45 одсто деце у Србији „насилно дисциплиновано код куће“.

„Као и код свих других облика насиља, вршњачко насиље је резултат образаца понашања који се уче или подржавају у другим срединама, првенствено у породици, али и у заједници у целини. Деца су често сведоци или жртве насиља у породици. Од укупног броја жртава насиља у породици у 2021. години, чак 8.146 су била деца“, навели су из Уницеф-а.

Подсетили су да је Влада Србије усвојила Стратегију за превенцију и заштиту деце од насиља за период 2020-2023. године и позвали надлежне да хитно формирају и Радну групу за усмеравање и праћење имплементације Стратегије како би се системски бавило проблемом насиља над децом.

„Похваљујемо оснивање Радне групе за превенцију насиља у образовном систему. Превенција насиља мора да иде руку под руку са спровођењем Програма заштите менталног здравља у Србији“, пише у саопштењу Уницеф-а.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here