Војска Србије оборила дрон изнад касарне у Рашки

Претходно је било уочено посматрање и извиђање касарне

Фото: bizlife.rs

Војска Србије је нешто после 17 часова оборила дрон изнад касарне у Рашки, сазнаје Блиц.


Претходно је било уочено посматрање и извиђање касарне, па је војска у складу са наређењем врховног комаданта дејствовала и оборила дрон, пише Блиц.

Ускоро се очекује саопштење Војске Србије.

Подсетимо, премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је јуче да су бесипилотне летилице снимале „један наш положај у Копненој зони безбедности, наше две касарне“.

Додала је да је председник Србије Александар Вучић дао „налог да се појача полицијска заштита у ваздуху“.

„Тај налог је сталан и ако се овакве ствару буду понављале, ми ћемо сваку такву летилицу да срушимо, што би урадила свака земља“, рекла је Брнабић за Радио-Телевизију Србије, али није хтела да каже чији су дронови, већ да ће више о томе говорити Вучић или министар одбране.

На констатацију да је подигнута борбене готовост Војске Србије, она је рекла да „постоји много страних фактора који желе да знају какви су наши планови у вези са обезбеђивањем безбедности Срба на Косову и Метохији“.

Према њеним речима, „чуваћемо мир, настојати да утичемо на безбедност“.

Војни аналитичар Александар Радић изјавио је да су за ловачку авијацију практично недодирљиви мали комерцијални дронови, јефитни и доступни на тржишту. Додао је да би појава софистифицираних дронова са великим радарским одразом над Србијом значила да их је послала нека велика сила, практично КФОР.

Одговарајући на питање да ли су дронове можда послале Косовске снаге безбедности, он је навео да се може нагађати и о неким паралелним снагама и полицији.

„Ако су комерцијални дронови, мали су и доступни на тржишту, може да их користи било која организација која жели да прикупи информације“, навео је Радић, као и да се такви, комерцијални дронови много користе сада у рату у Украјини.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here