За недељу дана шест земљотреса у Србији

Ево шта о томе кажу сеизмолози

143
Фото: Pixabay

Земљотрес јачине четири степена регистрован је у четвртак ујутру у близини Петровца на Млави.


То је, како су рекли у Сеизмолошком заводу Србије, шести земљотрес с епицентром у том подручју за протеклих недељу дана. С обзиром на то да смо имали серију земљотреса у подручју око Петровца на Млави, очекивано је да ће се они наставити, каже метеоролог Иван Ристић.

– Да бисмо могли да кажемо да се подрхтавање тла смирило, треба да прође извесно време. Као када се разболимо, потребно је да будемо 24 сата без температуре па да кажемо да смо здрави, тако је и код земљотреса, да сликовито објасним. За земљотресе је период мало дужи, мора да прође три дана од последњег удара па да кажемо да се тло смирује – објаснио је Ристић, и додао да оно што може да нас теши јесте да статистички у децембру у нашој земљи до сада није било разорних потреса.

– У ово доба године јаки земљотреси су регистровани на подручју Хрватске, БиХ, али не и код нас, мада треба бити спреман на све. Углавном у децембру и на пролеће има више земљотреса – каже Ристић и додаје да је очигледно да се нешто у унутрашњости наше планете догађа, а да можемо да очекујемо земљотресе баш у новембру или децембру, и то у Србији – упозоравао је још пре неколико месеци.

Рекордна 2023. година

– Ова година бележи температурне рекорде, али је и по броју земљотреса рекордна. Сада има четири пута више земљотреса јачих од четири степена по Рихтеру него што их је било пре 40, 50 година – каже Ристић и додаје да се сваке недеље у неком делу света забележи јак потрес, недавно се активирао вулкан на Исланду, и да је све то повезано.

– Сада са колегама из региона треба да заокружим моју теорију о вези између климе, вулкана и земљотреса. Већ су нас први резултати довели до тога да смо сазнали да смо 70-их година, када је било хладније, када су биле јаче зиме, годишње на планети имали око 5.000 јачих земљотреса преко четири степена Рихтерове скале. Сада смо дошли до преко 20.000 тако јаких потреса, значи четири пута више! – каже Ристић, и додаје да је чак и њега то изненадило.

Иако је ово забрињавајући податак јер је, како каже овај стручњак, статистика неумољива и морамо је слушати, има и добрих вести.

– Добра ствар је што је та крива ипак почела да се смирује, што значи да се враћамо у нормалу до 2030. године према нашим прогнозама. Тада ће поново да крене да пада тај број потреса, па ћемо се ипак, што се тога тиче, мало смирити.

Не очекујемо катастрофу

У Сеизмолошком заводу су рекли не би требало да очекујемо разорне земљотресе као што су били у Турској или на Филипинима, јер се не налазимо на судару тектонских плоча. У том подручју наше земље најјачи до сада забележен земљотрес био је 1893. године, с епицентром код Свилајнца јачине 5,8 степени, али се тај податак узима с резервом јер тада није било осетљивих инструмената за мерење као данас

– Није искључено да ће се поново трести, али очекујемо смиривање тла – рекли су у Сеизмолошком заводу.

Може да буде и јаче

Сеизмолог Славица Радовановић је упозорила да се очекује да ће се у будућности ту појавити још јачи удар. Она појашњава да расед који иде од Великог Градишта до Свилајнца има капацитет да генерише земљотресе магнитуде пет степени по Рихтеровој скали.

– Неколико земљотреса је било, али треба имати у виду да су они на северном делу раседа који иде од Великог Градишта преко Петровца на Млави до Свилајнца били земљотреси, а да тај расед има капацитет да генерише земљотресе магнитуде пет степени. Више од 30 година ту није било таквих земљотреса, још од од 1991. године. Прошле године сам рекла да је могуће да се ту јаве земљотреси. Када Сеизмолошки завод анализира податке, онда ћемо знати да ли је то регуларна сеизмичка активност или је активиран неки од попречних раседа, па ће тек на главном бити земљотрес – рекла је она за портал Телеграф.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here