Ердоган: Победник је Турска и њених 85 милиона грађана

Ердоган добио 52,12 одсто гласова, а његов ривал Кемал Киличдароглу 47,88 одсто

Фото: Printscreen/RTS

ИСТАНБУЛ – Председник Турске и Странке правде и развоја (АКП) Реџеп Тајип Ердоган изјавио је, после победе у другом кругу председничких избора, да је данас Турска победник и да су јој сада отворена врата да обележи век демократије и развоја.


Ердоган је у говору пред синоћ окупљеним присталицама у Истанбулу захвалио свим грађанима који су изашли на изборе и показали вољу за бољу будућност себе и своје деце и захвалио што је још једном добио одговорност да управља државом у наредних пет година, пренела је турска државна телевизија ТРТ.

Турски председник је рекао да су победници и на изборима 14. маја и на данашњим изборима свих 85 милиона грађана те земље.

Ердоган је изразио очекивање да ће његова странка победити идуће године на локалним изборима у Ускудару и Истанбулу.

„Заштита јединства и солидарности турског народа је најважнија”, истакао је Ердоган, наводећи да нико не може да се меша у права и слободе турског народа, преноси Тањуг.

Ердоган је поновио да је у Турској породица светиња и да је насиље над женама забрањено.

Он је рекао да су му већ честитали председници Азербејџана, Узбекистана, премијер Либије, емир Катара и најавио да ће следећи говор одржати у Анкари где управо креће.

Како је пренела агенција Анадолија, мађарски премијер Виктор Орбан честитао је Ердогану на победи, а то је учинио и катарски емир Шеик Тамим бин Хамад ел Тани.

Тајмс оф Израел је пренео да је палестински Хамас такође честитао Ердогану на победи.

Ердоганове присталице почеле су предвече да се окупљају испред председничке палате у Анкари, где је почело славље.

Ердоганове присталице су и у Истанбулу славиле његову победу у другом кругу председничких избора, пренеле су РИА Новости.

ТРТ је јавила да је, након обраде гласачких листића из 98,22 одсто гласачких” кутија, Ердоган добио 52,12 одсто гласова, а његов ривал Кемал Киличдароглу 47,88 одсто.

Турски јавни сервис наводи да је излазност била 84,88 одсто.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here