Evropa 2020. imala najtopliju godinu

Posledice intenziviranja klimatskih promena

84

BRISEL: Evropa je prošle godina zabeležila najtopliju godinu od kada se vrše merenja, a Arktik je imao leto sa ekstremnim požarima u prirodi, najviše zbog tankog snežnog pokrivača, što su sve posledice intenziviranja klimatskih promena, saopštila je danas posmatračka služba EU „Kopernik“.


Posmatračka naučna služba EU „Kopernik“, objavila je da je prosečna temperatura u Evropi u 2020. godini bila najviša do sada i za najmanje 0,4 stepena Celzijusa iznad sledećih pet najtoplijih godina, a sve je to zabeleženo u poslednjih 10 godina, prenosi Rojters.

„Temperature rastu tokom svih godišnjih doba u Evropi“, izjavila je Freja Vamborg, viši naučni savetnik u ovoj službi.

Ona je saopštila i da je na Arktiku zabeležena „spektakularna godina“, i kao primer navela da je tokom leta registrovan rekordan broj šumskih požara u arktičkom Sibiru, kome su najviše doprineli visoke temperature i snežni pokrivač niži od proseka.

Prošlogodišnja zima u arktičkom Sibiru je bila je toplija za 4,3 stepena Celzijusa od prosečne zimske temperature u periodu od 1981. do 2020. Godine, a u celoj Evropi za 3,4 u odnosu na isti prosek.

„Kopernik“ je saopštio i da je 2020. bila jedna od tri najtoplije zabeležene godine u celom svetu i tako potvrdio nalaze koje je ove nedelje objavila Svetska meteorološka organizacija.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Pogledaj: Prvi put u istoriji: Rover na Marsu napravio kiseonik

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here