Иран укида моралну полицију

Велика победа за жене Ирана

Извор: AP EMRAH GUREL / TANJUG/AP

Иран је након вишемесечних протеста у којима је убијено више 300 људи одлучио да попусти и укине моралну полицију, јавља АФП.


– Морална полиција нема никакве везе с правосуђем и због тога је укинута – рекао је главни ирански тужитељ Јафар Монтазери.

Иран је укинуо своје полицијске јединице за морал након више од два месеца протеста изазваних хапшењем Махсе Амини због наводног кршења строгог женског кодекса облачења у земљи, пишу локални медији.

Речено је да јој је испод мараме, познате и као хиџаб, испало неколико праменова косе. Амини је умрла у полицијском притвору само неколико дана након хапшења.

Значајан, али само први корак

Проблем није полиција за очување морала, већ обавеза ношења марама, твитовао је један ирански активиста. „Жене морају бити у могућности да се слободно крећу без марама“, рекао је он, напомињући да је то „само први корак“.

Посматрачи кажу да, иако распуштање ове полиције не значи крај обавезе ношења марама, то представља значајан корак у успеху покрета у Ирану.

Полиција за очување морала, која од 2006. контролише поштовање захтева о ношењу марама на иранским улицама, основана је под ултраконзервативним шефом државе Махмудом Ахмадинеџадом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here