Јапан 24 сата касније: Земљотрес однео много жртава, многи још увек заглављени

337

Упозорења на цунами за подручја дуж обале Јапанског мора јутрос су укинута, након што је највиши талас од око 1,2 метра стигао до луке Ваџима у понедељак увече – преноси Дневник.


1
Фото: Tanjug/Kyodo News via AFP

Број погинулих у снажном земљотресу који је у понедељак погодио Јапан повећао се на 30, јавила је јапанска ТВ НХК.

Највише људи погинуло је у граду Ваџима, у префектури Ишикава – 15. Спасилачке операције се настављају, а отежавају их стални накнадни потреси и оштећења путева.

јапан
Фото: Tanjug/Kyodo News via AFP

У граду Ваџима избили су пожари на више од 200 објеката, али су мале шансе да се они даље шире, саопштили су званичници префектуре Ишикава, преноси агенција Кјодо.

На јутрошњем снимку јавног емитера НХК види се седмоспратница која се срушила и из које се диже дим, у централном делу Ваџиме.

Упозорења на цунами за подручја дуж обале Јапанског мора јутрос су укинута, након што је највиши талас од око 1,2 метра стигао до луке Ваџима у понедељак увече. Земљотрес је изазвао штету и у префектурама Нигата, Тојама, Фукуи и Гифу.

„Изузетно је тешко за возила да уђу у северне области полуострва Ното“, рекао је премијер Фумио Кишида на конференцији за новинаре, додајуćи да централна влада бродовима координира испоруку хуманитарне помоćи.

Око 1.000 припадника снага самоодбране ангажовано је у операцијама спасавања и помоćи, рекао је Кишида.

Неколико снажних земљотреса, од којих је најјачио био 7.6 степени Рихтерове скале, погодили су у понедељак јапанску префектуру Ишикава, на обали Јапанског мора.

Епицентар најјачег земљотреса био је око 30 километара североисточно од Ваџиме, на дубини од 16 километара. Овајисхикаwа земљотрес је, према јапанској сеизмичкој скали, био јачине 7, што је највиши степен на скали, саопштила је Јапанска метеоролошка агенција.

Стручњаци процењују да је јак земљотрес који је у понедељак погодио јапанску префектуру Ишикава померио тло у региону Ното и до 1,3 метра на запад.

Јапанска управа за геопросторне информације (ГСИ) анализирала је ГПС податке након земљотреса јачине 7.6 степени, а највеће померање је забележено у граду Ваџима и то око 1,3 метра на запад.

Померање тла ка западу за око 1 метар забележено је у граду Анамизу, а за око 80 центиметара у граду Сузу, преноси јапански јавни емитер НХК. Неколико снажних земљотреса, од којих је најјачио био 7,6 степени Рихтерове скале, погодили су у понедељак јапанску префектуру Ишикава, на обали Јапанског мора.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here