Расте црни биланс земљотреса у Мароку! Више од 2.000 мртвих, број повређених попео се на 2.059

Мароко је прогласио тродневну националну жалост након разорног земљотреса.

Број погинулих у земљотресу који је погодио Мароко порастао је на 2.012, наводи се у саопштењу мароканског Министарства унутрашњих послова. Број повређених попео се на 2.059, од којих је 1.404 у критичном стању, додало је Министарство, пренео је Ројтерс.

Мароко је прогласио тродневну националну жалост након разорног земљотреса. Националне заставе ће бити спуштене на пола копља током целог периода жалости, навела је у саопштењу краљевска палата, дан после земљотреса јачине 6,8 степени Рихтерове скале.

Оружане снаге ће распоредити спасилачке тимове да би погођеним подручјима обезбедили воду за пиће, храну, шаторе и ћебад, наводи се у саопштењу.

Највише штете и погинулих има у тешко доступним планинским областима, а повређени су пребачени у болнице на лечење.

Земљотрес се догодио у планинском ланцу Високи Атлас у Мароку нешто после 23 сата у петак по локалном времену, на релативно малој дубини од 18,5 километара, са епицентром 72 километра југозападно од Маракеша.

Вучић упутио саучешће Мароку због страдања у земљотресу

Председник Србије, Александар Вучић, изразио је данас искрено саучешће поводом разорног земљотреса у Мароку и саопштио да је Србија спремна да, у оквиру својих могућности, пружи сваку врсту помоћи тој северноафричкој земљи.

– Изражавам искрено саучешће пријатељском Мароку, краљу Мухамеду VI, породицама погинулих, а повређенима у разорном земљотресу желим брз опоравак – написао је председник Србије на својој X платформи.

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here