„Мета“ крвари и прети: Угасићемо Фејсбук и Инстаграм у Европи

„Фејсбук и Инстаграм би могли да буду угашени у Европи“, поручили су из „Мете“

603
Фото: Pexels

Регулатори Европске уније не желе да се подаци које Фејсбук и Инстаграм прикупљају од корисника из Европе пребацују и складиште на сервере у САД.


Због тога су и стали преговори између ЕУ и САД о томе на који начин изменити или укинути трансатлански договор о пребацивању података од којег хиљаде компанија зависе, али за који је Европски суд правде 2020. године одлучио да крши тајност података.

Суд је тада одлучио да подаци грађана европских држава нису безбедни након што се пребаце и похране на сервере у САД.

„Фејсбук и Инстаграм би могли да буду угашени у Европи“, поручили су из „Мете“, додајући да уколико не буде пронађено неко ново решење, компанија ће морати да одустане од Старог континента.

„Уколико не будемо могли да пребацујемо податке између држава и региона у којима послујемо или ако нам је забрањено да делимо податке између наших сервиса и апликација, то ће утицати на нашу могућност да обезбедимо наше услуге корисницима“, истакли су из „Мете“.

Најновији окршај само показује повећање тензија између „Мете“ и европских законодаваца око власништва над корисничким подацима. Акције компаније су крајем прошле недеље забележиле пад од 26 одсто у вредности, што је највећи појединачни губитак вредности у историји берзе.

„Крварење“ се није зауставило, пошто је вредност акција „Мете“ данас наставила да пада и то за 4,5 одсто.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here