Опустошене апотеке у Немачкој – недостају лекови за притисак, желудац, срце, канцер…

Посебан проблем је недостатак лекова за децу

Фото: Pexels

БЕРЛИН – Немачке апотеке се боре са невиђеном несташицом лекова, а разлог је то што једва да има домаће производње појединих лекова, а и она се произвођачима не исплати, пише Дојче веле.


„Недостају нам антибиотици, лекови против болова, али и за притисак, канцер, желудац, срце”, рекао је један од апотекара. У његовој апотеци у Берлину тренутно нема 274 медикамента, а посебан проблем је недостатак лекова за децу.

У Немачкој се сваке године прода више од десет милиона сирупа за децу, али тренутно су полице у апотекама углавном празне. Недостају и пеницилински и антибиотски сирупи.

Проблема са снабдевањем било је и летос, али само спорадично, каже фармацеут.

„То би потрајало можда две недеље, па би онда опет дошло. Сада је ситуација заиста лоша.”

Очајни родитељи већ месецима о томе пишу на друштвеним мрежама и форумима. Ту се расправља и о алтернативама, али све чешће је једина опција да дете одведу у болницу, јер хладним облогама код куће нису успели да му спусте температуру.

Међутим, због великог броја случајева респираторног синцицијалног вируса, дечја одељења су сада толико преоптерећена да чак и животно угрожени мали пацијенти морају сатима да чекају на пријем. Пошто су амбуланте пуне, деца се шаљу кућама.

Притом су лекови све ређи и у болницама. У многим болничким апотекама зато су поново почели сами да справљају сирупе за спуштање температуре.

И многе обичне апотеке то раде. Али, ако би се узели у обзир трошкови за сировине, особље и рад, флашица би морала да кошта двадесет евра.

Управо је цена довела тржиште у Немачкој у ову ситуацију, пише Дојче беле и указује да се производња појединих препарата у Немачкој и Европи фармацеутској индустрији једноставно не исплати.

На пример, здравствено осигурање плаћа компанијама 1,36 евра за флашицу сирупа парацетамола. Та сума није повећана већ десет година, а у међувремену је цена активног састојка парацетамола само ове године поскупела 70 одсто.

„Експлозија цене лекова и производње, уз замрзнуте продајне цене, довела је до тога да се лекови попут сирупа праве са губитком. Ниједна фирма то дугорочно не може да издржи”, каже Андреас Буркхард, генерални директор фармацеутске компаније Тева.

Та фирма је последњи велики произвођач сирупа парацетамола у Немачкој. Пре 12 година било их је једанаест. Након што је у мају ове године још један од њих прекинуо производњу, Тева мора да покрије 90 одсто тражње. То није изводљиво, указују из компаније. Зато су још током лета отказали све поруџбине немачких апотека за уобичајено зимско складиштење.

Као резултат тога, „уочен је значајан пораст куповине из апотека”, анализира Савезни завод за лекове и медицинска средства. Покуповано је све што је било могуће.

„Премало је добављача”, каже Томас Фишбах, председник удружења педијатара.

„Фиксне цене довеле су до тога да се производња пресели у земље с ниским платама, као што су Индија и Кина, а тамо постоје проблеми у ланцу снабдевања, што опет доводи до уских грла у дистрибуцији.”

Случај с леком за рак дојке тамоксифеном почетком године већ је показао како изгледа када нису доступни важни лекови за које нема замене. И у том случају створило се уско грло у снабдевању, јер су се компаније повукле из производње наводећи као разлог трошкове. У фебруару је зато реаговао Савезни завод за лекове и медицинска средства, па је донета уредба да лекови који садрже тамоксифен могу да се увозе из иностранства, чак и кад нису одобрени у Немачкој.

Проблеми тиме, међутим, нису решени. Тамоксифен је и даље један од слабо доступних лекова.

Лекари, али и опозициони политичари, захтевају од савезне владе хитне мере. Многи траже да се одржи самит савезне и покрајинских влада о централизованим набавкама лекова.

Министри здравља требало би да се координирају с произвођачима и велетрговцима, али и да потраже лекове у суседним земљама.

Савезни министар здравља Карл Лаутербах обећава да ће на тај предлог веома брзо одговорити. Стручњаци се залажу и за државну производњу есенцијалних лекова у Немачкој и тврде да је време да се производња врати из Азије.

Фармацеутска индустрија пак тражи повећање накнада за лекове и истиче да би уговори према којима здравствена осигурања плаћају само фиксне износе морали да буду суспендовани, бар док више компанија поново не почне производњу, преноси Танјуг.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here