Фриленсери траже састанак због пореских решења за приходе из иностранства

"Радници на интернету спремни су да измирују своје обавезе, али да оне морају бити у складу с правима и реалним могућностима"

Фото: Pexels

Пореска управа је за децембар припремила 8.000 привремених пореских решења за физичка лица која су остваривала приход из иностранства у 2017. години, саопштило је данас Удружење радника на интернету и затражила тим поводом састанак са надлежнима.


Рок за жалбе је, како је навело удружење, само 15 дана, а наплата потраживања почиње од фебруара.

Ускоро очекујемо и решења за преостале године, наводе из Удружења радника на интернету.

Иако су ова решења у складу са законом који је донесен 21. априла 2021. године, ситуација се знатно променила од тада.

„Сведоци смо једне од највећих криза у претходне две деценије којој се не назире крај. У тренутку кад је званична инфлација 15 одсто, држава својим грађанима који поштено живе од свог рада ставља дужничку омчу око врата. Раднике на интернету поново очекује агонија док ишчекују да ли ће добити пореска решења за наредне године, а поврх свега тога, држава није до краја утврдила све детаље за два модела самоопорезивања који нас чекају од 2023. године“, кажу у Удружењу радника на интернету.

Тврде и да је много њихових колега у међувремену изгубило посао или раде смањеним обимом услед кризе.

Такође, додају да уз то, нови закон који тек треба да ступи на снагу, подразумева издвајања од 15 до 30 одсто за већину фриленс заједнице.

Када се на то дода наплата уназад, укупно пореско оптерећење износи и до 50 одсто будућих прихода, тврде фриленсери.

Због тога траже састанак са Министарством финансија и Пореском управом и поручују да су радници на интернету спремни да измирују своје обавезе, али да оне морају бити у складу с правима и реалним могућностима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here