Северни ток сада цури на 4 места – пронађено је још једно

Ново цурење је откривено на гасоводима Северни ток један и два у Балтичком мору

246
Фото: EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK

Ново цурење је откривено на гасоводима Северни ток 1 и 2 у Балтичком мору. Гас из гасовода цури од почетка ове недеље. Данска процењује да ће се гасоводи испразнити до недеље.


Ново цурење је откривено на гасоводима Северни ток један и два у Балтичком мору, чиме је укупан број пукотина порастао на четири, саопштио је Командни центар шведске обалске страже.

Гас из гасовода цури од почетка ове недеље, а Данска процењује да ће се гасоводи испразнити до недеље. Неколико влада је те акције назвало намерним и саботажом, а Финска је у среду напоменула да само државни актер може бити способан да делује у таквим размерама.

Инцидент је подстакао Европу да повећа безбедност енергетске инфраструктуре, а неке државе, попут Пољске, упиру прст у Русију, која води рат у Украјини и која је смањила доток гаса у Европу. Норвешка је сада највећи европски извозник гаса и њене највец́е енергетске компаније саопштиле су у среду да ће појачавати безбедност токова.

Цевоводи Северног тока прелазе Балтичко море до Немачке из Русије, пролазећи кроз морско дно у међународним водама. Два цурења су у ексклузивној шведској економској зони, а два у економској зони Данске, известила је шведска новинска агенција ТТ. Према Обалској стражи, две области које изнад цурења у економској зони Шведске имају чак 900 метара и 180 метара у пречнику.

Цевоводи су већ били ван погона, али свака нада да је Кремљ можда поново отворио славине сада је пропала. Полиције Данске и Шведске истражују догађаје.

Русија месецима смањује залихе енергије Европи, упуштајући се у игру мачке и миша док покушава да изврши притисак на савезнике Украјине. Европа је одговорила тако што је напунила складишта гаса и покушала да набави алтернативне залихе.

Засада, чини се да ће ти напори бити довољни да Европа преживи ову зиму, иако ће следећа бити упитна. Блок је пре рата добијао око 40 одсто гаса из гасовода из Русије, што сада износи око девет одсто.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here