Зеленски: Одлука суда у Хагу о Путину историјска, ово је само почетак

O издавању налога за хапшење руског председника Владимира Путина

Фото: 021.rs

Украјински председник Володимир Зеленски оценио је као „историјску“ одлуку Међународног кривичног суда (МКС) о издавању налога за хапшење руског председника Владимира Путина.


Суд га сумњичи за ратне злочине „депортације“ деце из Украјине. „Историјска одлука, која означава почетак историјске одговорности“, рекао је Зеленски у видео снимку објављеном на Телеграму.

Председништво Украјине поздравило је раније одлуку МКС-а. „То је само почетак“, изјавио је шеф кабинета украјинског председништва Андриј Јермак и додао да такође поздравља одлуку Суда у Хагу о налогу за хапшење комесарке у Канцеларији председника Русије за права деце Марије Алексејевне Лвове-Белове.

Суд у Хагу је саопштио да је претпретресно веће утврдило да постоје „основани разлози за уверење да је свако од осумњичених одговоран за ратни злочин противправне депортације становништва и противправног пресељења становништва из окупираних подручја Украјине у Русију, на штету украјинске деце“.

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова поручила је, с друге стране, да су све одлуке Међународног кривичног суда за Русију ништаве.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here