Јовица Станишић и Симатовић осуђени у Хагу на по 15 година затвора

После дводеценијског процеса изречена пресуда

Хашки трибунал данас је, после дводеценијског процеса, правоснажно осудио бивше челнике Службе државне безбедности (СДБ) Србије Јовицу Станишића и Франка Симатовића Френкија на по 15 година затвора као учеснике у удруженом злочиначком подухвату прогона Муслимана и Хрвата из БиХ и Хрватске, 1992-95. Суд је тиме за по три године повећао првостепене казне од 12 година затвора које је Станишићу (72) и Симатовићу (73) изрекао у јуну 2021. због помагања и подржавање злочина Црвених беретки у Босанском Шамцу 1992.

Апелационо веће суда делимично је усвојило је жалбу тужилаштва и поништило главне налазе из првостепене пресуде. Жалбено веће је Станишића и Симатовића, као протагонисте злочиначког удружења, прогласило кривим за злочине Црвених беретки, Српске добровољачке гарде Жељка Ражнатовића Аркана и Шкорпиона у Бијељини, Зворнику, Добоју, Босанском Шамцу, Санском Мосту, Трнову и Даљу.

Према правоснажној пресуди, Станишић и Симатовић су за те злочине одговорни као учесници у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ било трајно и насилно уклањање несрпског становништва из делова БиХ и Хрватске.

Станишић и Симатовић први су бивши званичници Србије правоснажно осудјени за злочине над Муслиманима и Хрватима пред медјународним судом.

Према оптужници против Станишића и Симатовића, на челу тог злочиначког удружења био је тадашњи председник Србије Слободан Милошевић, а главни учесници су били српски лидери из БиХ и Хрватске.

Апелационо веће прогласило је Станишића и Симатовића кривим по пет тачака оптужнице за кривична дела прогона, убиства, депортације и присилног премештања Муслимана и Хрвата из наведених општина.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here