Реконструкција Пољопривредног музеја у Кулпину

У плану је да се прва фаза реновирања Пољопривредног музеја заврши до почетка децембра, а за ту намену из покрајинског буџета издвојено је око 32 милиона динара

171
Извор: РТВ

КУЛПИН – Радови на првој фази реновирања Пољопривредног музеја у Кулпину приводе се крају. У првој фази предвиђено је да се ураде конзерваторски радови, постави нови кров и лимарија. То су највећи радови на том објекту од како је он национализован након Другог светског рата. 


Радови на реконструкцији Пољопривредног музеја у Кулпину подељени су у две фазе. У првој је предвиђено постављање новог крова и лимарије, а у другој уређење фасаде и ентеријера дворца. Како би дворац повратио некадашњи изглед, поједини материјали увезени су из земаља Европске уније.

„Услед лошег стања крова као и дела кровне конструкције долазило је до прокишњавања и пропадања како у ентеријеру дворца тако и спољна фасада, што је алармирало да се мора приступити комплексној обнови великог дворца. Они обухватају грађевинско занатске радове и конзерваторско-рестаураторске радове“, саопштио је Филип Форкапић, кустос Пољопривредног музеја у Кулпину.

Након завршетка Другог светског рата и доласком комунистичких власти, некадашњи дворац породице Дунђерски је под новим законима национализован. У њему су се смењивале бројне институције све до 1993. године, када је он претворен у пољопривредни музеј, а до тада на њему нису рађена велика реновирања.

„Што се тиче конзерваторско-рестаураторских радова, њих изводи стручни тим у саставу Наташа Петровић-конзерватор рестауратор и Бобан Јовановић академски вајар, врши се кровна рестаурација кровна тика са декоративним пољима, вазе и урне са постољем“, изјавио је Форкапић.

У плану је да се прва фаза реновирања Пољопривредног музеја заврши до почетка децембра, а за ту намену из покрајинског буџета издвојено је око 32 милиона динара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here