VOICE: Војводини потребно бар још 50 фабрика воде

Проблеме са неисправном водом за пиће имају многа места у покрајини

У Војводини постоји 12 фабрика воде, а потребно их је барем још 50 да би се решили проблеми са неисправном водом за пиће, које имају многа места у покрајини, пише новосадски портал VOICE.


За изградњу 50 фабрика воде било би потребно 500 милиона евра и још 200-300 милиона за замену водоводних цеви, рекао је за VOICE професор Природно-математичког факултета у Новом Саду Божо Далмација.

По извештају Института „Батут“, прошле године у Војводини су контролисана 43 јавна водовода, од којих је свега 11 оцењено као исправно.

У серијалу чланака о проблемима с водом у Војводини, VOICE је навео да је квалитет површинских и подземних вода незадовољавајућ, а да се већина површинских вода сврстава у другу и трећу класу квалитета.

„Канал Дунав-Тиса-Дунав и секундарни иригациони и транспортни канали су веома загађени услед испуштања непречишћених индустријских и комуналних отпадних и дренажних вода из пољопривреде. Све већи проблем постаје квалитет подземних вода, тако да се све више доводи у питање могућност коришћења низа изворишта“, пише у Нацрту Регионалног просторног плана АП Војводине од 2021. до 2035. године.

Од подземних вода зависе два Регионална система за водоснабдевање Војводине: Новосадски регионални систем у који се убрајају Нови Сад, Беочин, Бачки Петровац, Бачка Паланка, Темерин, Жабаљ, Зрењанин, и Регионални систем горње Тисе, из којег се снабдевају Суботица, Кањижа, Нови Кнежевац, Сента, Чока, Кикинда, Ада, Нова Црња.

Подземне воде су у Војводини примарни извор снабдевања становништва водом за пиће путем централизованих водоводних система.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here