Дугорочна прогноза за фебруар

Да ли је готово са зимом?

721
Фото: Панта Иванчић

За викенд мало свежије али даље топлије од просека уз дневне максимуме од +3 до +9 степени Целзијуса, док ће ноћни минимуми посебно у ноћи ка недељи и у ноћи ка понедљку кретати од -6 до 0 тако да се барем на кратко очекује повратак ноћних и јутарњих мразева, најављује метеоролог Марко Чубрило.


У суботу ветар слаб до умерен, северозападни, док ће у недељу бити у окретању на јужни смер.

Почетком следеће недеље над северним пределима Италије формираће се сасвим слаб, секундаран циклон који ће се уздужном осом Италије премештати на југ и његов утицај на време над нама ће бити врло ограничен.

Осим што ће условити ново покретање топлог струјања нешто мало кише би и уторак и среду могао донети Јадрану и залеђу Јадрана, западним, југозападним и северозападним пределима региона, док би над осталим пределима било претежно суво или уз ретку појаву слабе кише. Снег само понегде преко 900мнв. До среде ће дувати слаб до умерен јужни и југоисточни ветар, а дуж Јадрана југо.

Поново ће бити релативно топло и око 16. фебруара максимуми би понегде поново могли прелазити плус 15 степени Целзијуса.

У другом делу следеће недеље без суштинске промене синоптике. Серија снажних и брзо-покрентих циклона ће се преко Велике Британије и обала западне Европе премештати ка Скандинавији и Русији, док ће наш део Европе бити у пољу стабилног антициклона преко којег ће струјати топао ваздух, дакле типична позитивна АО и НАО са снажним и добро формираним поларним врлтогом који праву хладноћу држи “заробљену” далеко на северу.

Тек негде око 22. фебруара има неких индиција пре свега на цлустеру ЕЦМWФ-а да би могло доћи до измештања антициклона довољно далеко на запад да ка нама дође до продора мало веће количине хладног али вероватно сувог ваздуха без услова за циклогенезу.

У Бачкој Паланци у суботу и недељу јутра хладна. Биће ведро уз максималну дневну температуру до 10 степени. Од понедељка поново пораст температуре, уз могуће падавине у уторак. Од среде поново разведравање. Последње недеље фебруара у Бачкој Паланци могућа киша уз дневне температуре од 11 до 18 степени Целзијуса.

У суботу, дневна температура у градовима биће око осам степени током дана, уз максималних 14 у Неготину. У Београду, Новом Саду и Лозници по девет степени, Крагујевац, Краљево и Ниш имаће дневну температуру од осам степени Целзијуса. Свуда ће бити ведро, уз мале шансе за појаву облака, а падавине се не очекују нигде. Једино на Златибору и Копаонику температура ће бити нешто нижа, на Копаонику чак и испод нуле.

У недељу, минимална температура биће испод нуле, али већ током дана се жива на термометру пење. У Београду, Новом Саду и Лозници осам степени и сунчано, док се у Крагујевцу, Неготину, Краљеву и Нишу очекује нешто облачније време. Температура у овим градовима варираће између шест и девет степени.

Почетком наредне недеље, дневне температуре ићи ће чак до 17 степени и биће ведро све до среде.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here