Где пратити долазак суперћелијске олује?

Од понедељка нас очекују температуре око 40 степени.

Фото: Дејан Нађ

Републички хидрометеоролошки завод објавио је да се још данас очекује јако невреме, а да је тачну локацију и јачину самих непогода унапред тешко предвидети.


Саговорница N1 Ирида Лазић са Физичког факултета у Београду саветује грађанима да долазак непогоде прате на два места, како би се на време заштитили.

Србију је у петак увече, као у два дана раније, захватила суперћелијска олуја, а непогоде се очекују и у суботу.

Ирида Лазић са Физичког факултета у Београду напомиње да је за информисање о доласку суперћелијске олује потребно пратити радарску слику.

Она препоручује апликацију „Windy“ или RHMZ, на којем треба као опцију изабрати „радар“.

– Све што је црвенкасте боје значи да стиже јака олуја са градом и грмљавином – објашњава Лазић.

Грађани Србије су за суперћелијске олује чули тек пре неколико дана, а Лазић каже да је и невреме с градом које је погодило Врбас 13. јула такође било суперћелијска олуја, али мањих размера.

– Формирала се изнад нашег подручја па је испоручила град. Следеће две су стигле из Италије па су ослабиле до нас. Ова последња је била много већа, кретала се од Италије до Бугарске и Румуније – објашњава саговорница N1.

Суперћелијске олује нису карактеристичне за наше подручје, али су се и раније дешавале. Карактеристичне су по томе што доносе торнада у САД, а код нас такозване „пијавице“.

Да би до суперћелијске олује дошло потребно је да се испуне одређени услови.


Лазић објашњава да је постојао продор топлог ваздуха из Африке који је довео до јако великог загревања. Потом је дошло до прелаза млазне струје и велике брзе реке на висини ветра. Појавило се смицање ветрова и промена правца ветра с висином, чиме су испуњени услови да се суперћелијска олуја деси.

Почетком следеће седмице (24-26.07.) очекује нас нови продор веома топлог ваздуха са севера Африке условиће температуре локално и око 40 °С.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here