Као да је лето – престигнут апсолутни децембарски максимум од 1991.

На Копаонику се у протеклој ноћи за 6 сати истопило 15 цм снега

Фото: Дражен Нешић

Први децембарски дан обележило је натпросечно топло време и обарање неких температурних рекорда.


Најтоплија јуче је била Лозница, где је највиша измерена температура била 24.2 степена. Тиме је престигнут апсолутни децембарски максимум за период од 1991. до 2020. године, који је износио 23,5 степени.

После Лознице најтоплије је било Ваљево са 23.5 степени а онда следи Београд, где је поновљен децембарски рекорд од 22.6 степени, који је достигнут 16.12.1989. године.

То је утицало и на отапање снега на планинама. На Копаонику се у протеклој ноћи за 6 сати истопило 15 цм снега, тако да је тренутна висина снежног покривача 9 цм. На Црном врху има још 5 цм снега, док се на Златибору и у Сјеници снег у потпуности истопио.

И данас ће јужним ветровима пристизати веома топао ваздух па поново очекујемо температуру која је далеко изнад просека. Крајем дана и током ноћи преко Србије ће прећи хладни фронт и донети нагли пад температуре.

Током већег дела дана задржаће се претежно облачно, али суво време уз повремене сунчане периоде. После подне и током вечери јаче наоблачење захватиће најпре север и запад Србије, а током ноћи и остале пределе. Због осетног пада температуре киша ће током ноћи у вишим пределима прећи у снег.

И данас ће дувати јак јужни и југозападни ветар који ће после подне и увече бити у скретању на северозападни. Највиша дневна температура од 15 до 22 степена, хладније ће бити на истоку са температуром око 8 степени.

Сутра осетно хладније, са максималном температуром испод 10 степени и слабом суснежицом и снегом. У понедељак и уторак углавном суво, а средином наредне седмице очекују се нова пролазна наоблачења и слабе падавине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here