Колико дана ће трајати тропске температуре у Србији?

Дугорочна прогноза

1036
Фото: Instagram

На подручју Србије високе температуре ће трајати све до среде 6. јула. У већини наредних дана на снази ће бити наранџасти метео аларм, који Републички хидрометоролошки завод (РХМЗ) издаје кад очекује да ће температура прећи 35 степени Целзијуса.


Максималне температуре по регионима Србије ових дана ће бити између 33 и 37 степени Целзијуса, а вредности преко тога се не очекују.

„Са приливом свежијег ваздуха из средње Европе, температура ће од 6. јула краткотрајно пасти на вредности испод 30 степени, али након тога поново очекујемо топло време“, рекао је Слободан Совиљ из РХМЗ.

У периодима тропских врућина често долази и до временских непогода, а у хидрометеоролошком заводу се за овакве непогоде издају упозорења од 48 до 72 сата унапред, али тренутно на снази не постоји такво упозорење.

„Генерално гледајући параметре атмосфере, ризик од временских непогода постојаће у суботу 2. јула као и у среду 6. јула када буде долазило до продора хладнијег ваздуха из средње Европе“, објаснио је Совиљ.

Како се ови датуми буду приближавали, тако ће РХМЗ издавати правовремена упозорења за регионе по Србији.

Током јуна месеца у већини места у Србији забележено је између десет и 15 тропских дана, а у хидрометоролошком заводу за ово лето прогнозирају 55, тако да су најтоплији дани тек пред нама.

До 28. јуна нису измерене температуре од преко 35 степени Целзијуса, али данас и наредних дана можемо да очекујемо температуре и преко 37 степени.

„Топлотни таласи ће бити током јула и августа још израженији, с обзиром да очекујемо да позитивно одступање средње летње температуре буде између плус два и плус три степена“, упозорио је Совиљ.

Додао је и да можемо да очекујемо тропско лето са доста врућине, и са мањом количином падавина у односу на уобичајену, али то не значи да неће бити краћих периода са кишом и пљусковима, који могу да потрају дан или два.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here