Ледени талас оковао део Европе, да ли стиже и код нас

Температуре у северној Европи пале су испод -40 степени Целзијуса

Фото: Вјера Чинчурак Ђорђевић

Температуре у северној Европи пале су испод -40 степени Целзијуса први пут од 2021. године, саопштио је данас Шведски метеоролошки институт СМХИ.


У неким деловима северне Шведске, као што је град Умео на североистоку земље, температуре су пале на најнижи ниво у последњих 12 година.

Према СМХИ, област високог притиска тренутно доноси изузетно хладан ваздух у североисточну Шведску и северну Финску. У Никкалуокту код Кируне, на северу Шведске, забележене су температуре и до -41,6 степени Целзијуса.

Температуре су значајно пале и у суседној Финској. Широм земље забележене су температуре између -20 и -30 степени, саопштио је у уторак Фински метеоролошки институт.

У деловима централне и северне Финске предвиђа се да ће температура у наредних неколико дана пасти до -40.

А како ће бити код нас, прогнозира метеоролог Марко Чубрило.

У среду током дана у Србији ће доћи до пролазног наоблачења које ће условити повремену кишу уз појачан до јак југозападни и западни ветар. Дневни максимум и даље врло висок, до +7 до +17 степени Целзијуса.

Четвртак такође ветровит и релативно топао, током дана уз повремену кишу, а биће услова и за пљускове. Дуваће јак и врло јак југозападни и западни ветар.

Петак ће бити променљиво облачан, релативно топао и углавном сув, уз окретање ветра на јужни смер. Максимум од +6 до +14 степени Целзијуса.

На Бадњи дан, 6. јануара, биће топло уз јачање јужног ветра (југа и кошава) док се после подне и увече над западним, јужним и југозападним деловима региона очекује јаче погоршање уз кишу. Ово погоршање биће последица надирања веће количине нестабилног ваздуха, док ће затим из западне и севере Европе уследити продор осетно хладнијег ваздуха.

На Божић нас чека киша и снег, каже Чубрило. Погоршање времена захвата остали део региона доносећи прво кишу, а уз постепено захлађење снежна граница у паду на испод 900мнв, прво на западу региона. У току ноћи ка понедељку јаче захлађење уз појачање падавина би требало да захвати цео регион, а очекује се брз прелазак кише у снег и то не само на планинама, него и у низијама те би око 09. јануара највећи део регона осванути под снежним покривачем.

А онда крећу “ледени дани”, са максималном температуром од -5 до +2. Око 10. јануара би требало да буде суво, али уз јаке јутарња мразеве од -14 до -6 и дневне максимуме од -3 до +2 степена Целзијуса.

Хладно време владаће и у другој половини јануара, када ће нам стићи хладан ветар са Северног пола. Њему, каже Чубрило, треба око десет дана да дође до нас. А када се то деси, укључиваћемо грејање на максимум.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here