Stiže zima sa brojnim olujama?

438
Foto: Pixabay

Meteorolozi predviđaju da, kako jesen bude prelazila u zimu, primarni trag oluja širom kontinenta pomeraće se prema jugu. To će povećati rizike od poplava posebno u severnoj Italiji i na zapadnom Balkanu.


Do kalendarske zime je gotovo dva meseca, miholjsko leto nas i dalje greje, a čini se da će potrajati do sredine novembra.

Narodna izreka kaže da posle lepe jeseni ide jaka zima, ali i rodna iduća godina. Navodno i topao oktobar, donosi oštri februar. Zanimljiva je i ova – što list duži, to se zima pruži.

Gledajući dugoročnu prognozu poznatog svetskog meterološkog servisa AccuWeather, kraj novembra bi mogao da donese sneg na vrata, a temperature oko nule i minuse – svakako.

Taj servis ove nedelje je objavio i veliku prognozu za zimu, za Evropu.

Povećani rizici od poplava

Meteorolozi predviđaju da, kako jesen bude prelazila u zimu, primarni trag oluja širom kontinenta pomeraće se prema jugu, a mnoge kretaće se južnom Evropom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana.

 

To će povećati rizike, kaže Tajler Rojs, koji je meteorolog u AccuWeatheru gotovo deset godina, od poplava posebno u severnoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Zima ipak toplija od proseka

AccuWeather, osim ovih hladnih prodora koji će donositi sneg, ne očekuje vrlo hladnu zimu, posebno ne u istočnoj Evropi.

„Čak i ako na mnogim mestima zima bude toplija od proseka, postojaće povećane šanse za zimske oluje“, rekao je Rojs.

Podsetimo, sličnu prognozu doneo je i servis SevereWeather koji je najavio temperature toplije od prosečnih.

„To, međutim, ne znači da neće biti hladnih talasa i hladnijih dana. To samo implicira da će prodiranja hladnije vazdušne mase biti ređa na celom kontinentu“, tada su prognozirali.

Kada je reč o ostatku kontinenta, retke padavine širom Evrope mogle bi da dovedu do problema sa sušom.

„Severna Francuska i posebno zapadna Nemačka tokom proteklih meseci bile su sušne pa suvi uslovi koje očekujemo ove zime neće nimalo pomoći“, rekao je Rojs.

Ni na istoku se ne očekuje vrlo hladna zima, osim takođe hladnih talasa.


Pogledaj: Kakva je trenutna epidemiološka situacija u opštini Bačka Palanka? (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here