Врео дан пред нама, како правилно користити клима-уређаје

Како се заштитити од УВ зрачења

Foto: Canva

Најтоплије данас ће бити у Војводини и у Подрињу, па је тамо на снази наранџасти метео-аларм. Тако топао ваздух стиже нам са севера Африке. Истовремено, висок ваздушни притисак обезбедиће ведро небо, али ће после подне у Банату, на истоку и југу земље бити услова за краткотрајни пљусак. Јутарња температура износиће од 13 до 22 степена, а највиша дневна од 32 до 35. У Београду ће бити ведро и топло, од 22 степена до 35 степени.


Претежно сунчано и врло топло ће бити током целог дана, а жива у термометру достизаће 35. подељак. Врео ће бити и петак, а непогоде које се прогнозирају донеће пријатније температуре за викенд.

Подручје Војводине, Београда и Западне Србије је под наранџастим метео-алармом због високе температуре, што значи да су прогнозиране опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова.

Када укључити клима-уређај

Стручњаци саветују да у врелим данима треба расхладити просторије, избегавати физичку активност, узимати више течности и избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана.

Када је реч о клима-уређајима, њих не треба користити док температура не пређе 30. подељак. Оптимална температура ваздуха затвореног простора током летњег периода треба да је за 5-10°Ц нижа у односу на спољну температуру ваздуха, односно лети да се креће у распону 24 – 28°Ц.

Треба подесити обим вентилације и климатизације на ниже вредности протока ваздуха, а на унутрашњим отворима подесити положај жалузина за усмеравање ваздуха тако да присутне особе нису у струји ваздушног тока.

Уколико се ради о централним системима за вештачку вентилацију и климатизацију омогућити подешавање са максимумом удела свежег ваздуха.

Треба избегавати алкохол и смањити унос кафе и газираних безалкохолних пића. Саветује се и узимање мањих, али чешћих оброка. Треба избегавати храну са високим садржајем беланчевина.

Како се заштитити од УВ зрачења

За данас је прогнозирана и веома висока вредност УВ индекса, што значи да се треба клонити сунца. Ако већ излазите, потребно је предузети одговарајуће мере, попут наношења заштитног фактора, облачења у широку одећу светле боје и ношења шешира са великим ободом.

Заштитни фактор се наноси најмање 15 минута пре изласка напоље, а треба га поново наносити на свака два сата, чешће при обилнијем знојењу, и након сваког боравка у води.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here