Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i sledeće godine

650

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u Srbiji biće produžena do kraja 2018. godine, „jer je ta mera dala izuzetne rezultate u smanjenju rashoda za plate u budžetima svih nivoa vlasti, odnosno u celom javnom sektoru“, navodi se u predlogu izmena Zakona o budžetskom sistemu koji je dostavljen parlamentu na usvajanje.


Kako se navodi, troškovi budžeta zbog povećanja zarada u javnom sektoru od pet do 10 odsto iznosiće 35 mlijardi dinara. Kad se obračuna naplata poreza i doprinos na te zarade, trošak budžeta usled povećanja zarada biće 21 milijardu dinara, odnosno 0,4 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP).

Smanjenje zarada od novembra 2014. godine, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru su mere koje su, po oceni Vlade Srbije, najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije. Primena tih mera delovala je na pad učešća zarada u BDP-u sa oko 12 odsto u 2014. godini na 9,8 odsto u 2017. godini.

U predlogu izmena Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je povećanje penzija od pet odsto, a biće obračunato na decembarska primanja.

Procenjeno je da je ta povišica fiskalno održiva, a da će 86,6 odsto penzionera (svi penzioneri sa penzijama do 37.000 dinara) imati penziju veću od one koju su primali pre sprovođenja programa konsolidacije.

Penzije su, kao i plate u javnom sektoru, umanjene od novembra 2014. godine i povećane su od januara 2016. za 1,25 odsto, a od januara 2017. za 1,5 odsto. Njihovo učešće u BDP trebalo bi da padne se 13 odsto, koliko je iznosilo u 2014. godini, na 11 odsto u 2019. godini.

Rashodi budžeta zbog isplate uvećanih penzija biće veći za 25 milijardi dinara, što iznosi 0,5 odsto BDP-a.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here